Çıntar Mantarı

Çıntar Mantarı Nerelerde Yetişir? Çıntar Nasıl Pişirilir?

Çıntar Mantarı, Ege Bölgesi’nde ve Akdeniz Bölgesi’nde ormanlık arazilerde kendiliğinden yetişen yenilebilir bir tür mantardır. Günümüzde çıntar mantarı yetiştiriciliği de yapılmaya başlanmıştır. Fakat zirai ilaçlama, gübreleme yapılan bu yetiştirme mantarlar, doğada kendiliğinden yetişen mantarlar kadar lezzetli ve sağlıklı olmamaktadır.

Çıntar Mantarı Zehirli midir?

Hayır, çıntar zehirli bir tür mantar değildir. Fakat tüm mantar türleri gibi sadece uzman kişiler tarafından toplanması gerekir. Bu şekilde başka tür zehirli mantarlar ile karıştırılarak oluşacak olası zehirlenmelerden kaçınılmış olur.

Çıntarın Diğer İsimleri Nelerdir?

Çıntar mantarının latince ismi ise Lactarius Salmanicolor‘dur. Halk arasında kanlıca mantarı ve melki isimleriyle de anılır.

(Çıntar) Kanlıca Mantarı Faydaları Nelerdir?

Protein ve amino asitlerce zengin çıntar mantarı, insan vücudu için faydalı bir çok vitamin ve minerali bünyesinde barındırır.  Kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, B1, B2 ve C vitaminlerİ yönünden zengindir.

  • Tadı da eti andıran kanlıca mantarı, vegan ve vejerteryan beslenmesi için çok önemli bir besindir. Hayvansal gıdadan alınamayan proteinin ve amino asitlerin yerini tutar.
  • Kansere karşı koruyucudur.
  • Şekeri dengeler.
  • Tansiyonu dengeler.

(Çıntar) Kanlıca Mantarı Ne Zaman Çıkar?

Melki mantarı (Çıntar), Eylül ayından itibaren ormanlık arazilerde görülmeye başlar. Sezonu ocak ayına dek sürer. Oldukça uzun bir sezonu olan bu mantar, özellikle yağmur sonrası zamanlarda çoğalır. Çam ve meşe ağaçlarının dipleri kanlıca mantarlarını aramak için en ideal noktalar olur.

Çıntar Nasıl Pişirilir?

Leziz çıntar mantarını tüketmek için birçok farklı yöntem vardır. Çıntar sote, çıntar kızartması, çıntar kavurması, mangalda çıntar, fırında çıntar, çıntarlı omlet, çıntar çorbası, çıntarlı makarna akla gelen ilk tariflerdir. Bu tariflerin her biri ayrı ayrı çok lezzetlidir. Haydi gelir birkaçının tariflerine göz atalım!

Çıntar Kızartması

Mantarları hafifçe yıkayıp, toprağından arındırın ve bir süre kurumaya bırakın. Kuruyan mantarları kesmede, bütün olarak unlayın ve kızgın yağa atın. Mantarlar hafifçe renk değiştirecek ve kısa süre içinde yemeye hazır olacaktır. Afiyet olsun.

Fırında Çıntar Mantarı

Mantarları hafifçe yıkayıp, toprağından arındırın ve bir süre kurumaya bırakın. Kuruyan mantarları, zeytinyağı ile yağlayın, tuzlayın ve damak tadınıza uygun baharatlar ile harmanlayın. Yağladığınız ya da yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye -şapkaları tepsiye değecek şekilde- mantarları dizin. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında yarım saat kadar pişirin. Afiyet olsun.

Tüm ürünlerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, bilgilendirici makalelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Şimdi Göz At
Paylaş

Güncel Makaleler

  • Psikoloji

Varsayılan Etkisi (Default effect) Nedir? Örnekler

Varsayılan Etki (Default Effect), bireylerin seçim yaparken varsayılan (ön tanımlı) seçeneklere yönelme eğilimidir. Bu fenomen,…

19 saat önce
  • Sağlık

Anzarut – Astragalus Sarcocolla Gum Nedir?

Anzarut, bilimsel adıyla Astragalus Sarcocolla, baklagiller familyasına ait bir bitki türünün zamkıdır. Bu bitki, özellikle…

19 saat önce
  • Beslenme

Hünnaptan Neler Yapılır? Sirke Olur mu?

Hünnap, vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir ve çeşitli tariflerde kullanılabilir. Hem taze hem…

19 saat önce
  • Tarif

Enginar Sirkesi Tarifi

Enginar Sirkesi Tarifi Malzemeler 1 kg taze enginar (taze ve sap kısımları ile birlikte) 1…

20 saat önce
  • Sağlık

Ellerimde Kırmızı Noktalar Çıktı, Neden Olabilir?

Ellerinizde beliren kırmızı noktalar, çeşitli sağlık durumlarının belirtisi olabilir. Bu noktaların nedeni, ciltteki irritasyonlardan enfeksiyonlara,…

2 gün önce
  • Sağlık

Doğal Protein Tozu Karışımı Nedir? İçindekiler

Doğal Protein Tozu Karışımı Nedir? Doğal protein tozu karışımı, genellikle bitkisel veya hayvansal kaynaklı gıdalardan…

2 gün önce