Çıntar Mantarı, Ege Bölgesi’nde ve Akdeniz Bölgesi’nde ormanlık arazilerde kendiliğinden yetişen yenilebilir bir tür mantardır. Günümüzde çıntar mantarı yetiştiriciliği de yapılmaya başlanmıştır. Fakat zirai ilaçlama, gübreleme yapılan bu yetiştirme mantarlar, doğada kendiliğinden yetişen mantarlar kadar lezzetli ve sağlıklı olmamaktadır.
Hayır, çıntar zehirli bir tür mantar değildir. Fakat tüm mantar türleri gibi sadece uzman kişiler tarafından toplanması gerekir. Bu şekilde başka tür zehirli mantarlar ile karıştırılarak oluşacak olası zehirlenmelerden kaçınılmış olur.
Çıntar mantarının latince ismi ise Lactarius Salmanicolor‘dur. Halk arasında kanlıca mantarı ve melki isimleriyle de anılır.
Protein ve amino asitlerce zengin çıntar mantarı, insan vücudu için faydalı bir çok vitamin ve minerali bünyesinde barındırır. Kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, B1, B2 ve C vitaminlerİ yönünden zengindir.
Melki mantarı (Çıntar), Eylül ayından itibaren ormanlık arazilerde görülmeye başlar. Sezonu ocak ayına dek sürer. Oldukça uzun bir sezonu olan bu mantar, özellikle yağmur sonrası zamanlarda çoğalır. Çam ve meşe ağaçlarının dipleri kanlıca mantarlarını aramak için en ideal noktalar olur.
Leziz çıntar mantarını tüketmek için birçok farklı yöntem vardır. Çıntar sote, çıntar kızartması, çıntar kavurması, mangalda çıntar, fırında çıntar, çıntarlı omlet, çıntar çorbası, çıntarlı makarna akla gelen ilk tariflerdir. Bu tariflerin her biri ayrı ayrı çok lezzetlidir. Haydi gelir birkaçının tariflerine göz atalım!
Mantarları hafifçe yıkayıp, toprağından arındırın ve bir süre kurumaya bırakın. Kuruyan mantarları kesmede, bütün olarak unlayın ve kızgın yağa atın. Mantarlar hafifçe renk değiştirecek ve kısa süre içinde yemeye hazır olacaktır. Afiyet olsun.
Mantarları hafifçe yıkayıp, toprağından arındırın ve bir süre kurumaya bırakın. Kuruyan mantarları, zeytinyağı ile yağlayın, tuzlayın ve damak tadınıza uygun baharatlar ile harmanlayın. Yağladığınız ya da yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye -şapkaları tepsiye değecek şekilde- mantarları dizin. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında yarım saat kadar pişirin. Afiyet olsun.
Tüm ürünlerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, bilgilendirici makalelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Şimdi Göz AtÇin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…