Diyet

Climatarian Diyet Nedir? Klimataryen Beslenme

Climatarian diyet ya da klimataryen beslenme; hem gezegen için hem de sağlığınız için iyi olan bir diyettir. Kaynakları tüketen ve çevreye zarar veren ürünleri sınırlandırırken, daha sürdürülebilir şekilde üretilenleri öne çıkarır. Gıdaların sahip olduğu çevresel etkilere odaklanır.

Klimateryenlerin hepsi vegan veya vejeteryan değildir, ancak çoğu, yedikleri et miktarını, özellikle de tavuk, domuz eti ve bazı deniz ürünleri türlerine kıyasla daha yüksek karbon ayak izine sahip olan sığır eti ve kuzu eti miktarını sınırlamaya çalışır.

Amaç, et veya hayvansal proteinlerden tamamen kaçınmak değil, bazı etleri baklagiller ve tohumlar gibi bitkisel proteinlerle yer değiştirmektir.

Dolayısıyla bu diyet yalnızca kaynakların korunmasına ve daha az sera gazı emisyonu üretilmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığınız için de iyidir, obezite, kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanserler gibi sorunlara yakalanma riskinizi azaltır.

Klimataryen beslenmede her şey bakliyatlar, mevsim sebzeleri, mevsim meyveleri, kuruyemişler, tohumlar ve az miktarda yumurta, tavuk ve bazı deniz ürünleri gibi düşük karbon ayak izine sahip yiyecekler yemekle ilgilidir.

Climatarian Diyet için Kaçınılması Gereken Yiyecekler

  • En büyük iklim ayak izine sahip olan sığır eti ve kuzu etini sınırlayın. Tavuk eti daha az olumsuz etkiye sahiptir, ancak yine de ölçülü olmak en iyisidir.
  • Mozzarella ve çedar gibi süt ve peynirler de dahil olmak üzere fabrika çiftliği ineklerinden üretilen süt ürünlerini sınırlayın.
  • Daha az sürdürülebilir olan belirli deniz ürünleri türlerini, özellikle karides ve ıstakoz  gibi çiftlikte yetiştirilen kabukluları sınırlayın.
  • Bazı yemişler diğerlerinden daha fazla kaynak gerektirir. Suya duyarlı olan ve kuraklık yaşanan yerlerde yetişmesi zor olan badem ve antep fıstığı, iklime en az duyarlı olanlardır.
  • Oluşturulması için birçok kaynak gerektiren, hurma yağı ve şekerle yapılan işlenmiş gıdalar.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

4 hafta önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

4 hafta önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce