Çoban çantası otu kırlık açık arazilerde kendiliğinden yetişen bir tür şifalı bitkidir. Genellike bahar aylarının ilk zamanlarında tam olgunlaşmış biçimde hasat edilir.
Asya mutfağında yaygın olan bu yabani bitkinin bizdeki kullanımı ise daha çok sağlık üzerindeki olumlu etkileri sebeplidir.
Çoban çantasının Latince ismi: Capsella bursa-pastoris
Şimdi Satın AlGeleneksel tıpta dolaşıp problemlerinden, adet dönemi şikayetlerine kadar oldukça geniş bir yelpazede kullanımı vardır.
Genellikle bitki çayı olarak demlenerek tüketilir. Taze ya da kurutulmuş halde demlemeye uygundur.
İsmini küçük birer kalbi ya da çantayı andıran ve kırlarda yetişiyor olmasından dolayı çobançantası olarak almıştır.
Diğer kır bitkilerine kıyasla oldukça uzun boyludur ve beyaz renkli ufak çiçekleri vardır.
Çoban çantasının aşırı kanamayı tedavi etmek için kullanılması ile ilgili araştırmalar olumlu sonuçlar vermektedir. Özellikle doğum sonrası kanamalarda ve adet dönemine bağlı yoğun kanamaları azaltmada etkili olabilmektedir.
Araştırmalara göre ağrılı ve yoğun adet kanaması %50 oranında azalma gösterebilmekte ve 5 günde kesilmektedir. Bu süreler elbette kesin değildir ve kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir.
Çoban çantası miyom şikayetlerinde kür olarak uygulanarak kullanılabilmekte ve güzel neticeler alınabilmektedir. Kür uygulamasında doğru dozlama için uzman görüşü alınız.
Bitkinin basur şikayetinde çay olarak demlenerek tüketildiği bilinmektedir. Günlük olarak sadece 1 fincan çoban çantası çayı içilir.
Şimdi Satın Al3 ya da 4 çay kaşığı kadar kurutulmuş çoban çantasını bir çay fincanına koyun üzerine kaynar su ilave edin. 3-4 dakika kadar demlenmesi için bekleyin. Süre ne kadar uzarsa çayınız o kadar aromalı olacaktır. Ilık olarak tüketin. Günlük olarak 2 fincandan daha fazla tüketimi uzmanlarca önerilmemektedir.
Afiyet Olsun.
Çoğu insan için bu bitkinin kullanımıyla ilişkili ciddi yan etkilere dair yayınlanmış bir kanıt bulunmadığından, çoban çantası genellikle güvenli kabul edilmektedir.
Buna ek olarak uzmanlar böbrek taşı ve böbrekte kum geçmişi olan kişilerin çoban çantası otunu kullanırken dikkatli olmaları gerektiğini ve öncesinde uzman görüşü almasını tavsiye etmektedir.
Dikkat!
Çoban çantasını asla hamile kadınlar kullanmamalıdır. çünkü bitki kasılmalara veya menstrüasyona neden olabilir yapıdır. Bu da düşük tetikleyici olabilir.
Bitki ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalar yeterli düzeyde değildir. Olası risklerden kaçınmak amaçlı olarak emziren annelerin bitkiyi kullanımı önerilmemektedir.
Dikkat!
Bu yazı tavsiye niteliği taşımaz. Yalnızca bilgi vermek amaçlıdır. Tüm bitkisel ürünleri kullamaya başlamadan önce doktorunuza danışınız.
Web sitemiz üzerinden dağlık araziden toplanan ve kurutulan çobançantasını web sitemizden güvenle temin edebilirsiniz. Mevsiminde taze bitki temini içn bizimle doğrudan iletişime geçebilirsiniz.
Şimdi Satın Al
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…