Çöven otu kökü; sabun otu, sabun otu çiçeği ya da helvacı kökü olarak da anılan bir bitkidir.
Bitki doğal biçimde saponin içerir. Saponin içeren bitkiler su ile karıştığından sabun benzeri özellikler gösteren, hatta köpüren bitkilerdir.
Çöven kökü dışından sabun cevizi de saponin içeren bitkilerdendir. Bu iki doğal bitki de bu özellikleri sebebiyle doğal birer temizlik malzemesi ve doğal deterjan olarak kullanılır.
Ancak sabun cevizinin aksine çöven kökü ülkemizde yetişen ve bu nedenle daha uygun fiyatlı bir alternatiftir.
Çöven köklerini temizlik için kullanmadan önce basit birkaç işlemlerden geçirmek gereklidir.
50 gr çöven otu kökü 1 litre su içinde 30-35 dakika kadar kaynatılır ve su ılıdığında kökler sudan süzülür.
Kökleri kurutarak 2 ya da 3 kez daha kaynatarak elde edeceğiniz çöven suyunun miktarını arttırmak mümkündür.
Ancak 2. Ve 3. kaynatmalarda kullanılacak su miktarı giderecek azaltılmalıdır.
Çöven suyu çamaşır makinasında kullanıma uygundur. Deterjan gözüne küçük bie çay bardağı kadar çöven suyu eklemesi yapmak yeterlidir. Yumuşatıcı gözüne ise 1 yemek kaşığı kadar beyaz sirke ya da elma sirkesi eklemek çamaşırları daha yumuşak yapar.
Çöven suyu tamamen doğal bir üründür. Antialerjiktir. Yani bebeğinizin kıyafetlerini, çarşaflarını da çöven ile güvenle yıkayabilirsiniz.
Dahası elde ettiğiniz bu su içilebilir yapıdadır. Geleneksel mutfaklarda kullanımı vardır. Köpük helva yapımında kullanılır.
Kabızlık önleyici, idrar söktürücü, akne giderici etkileri de sağlık üzerindeki sayısız olumlu etkisinden sadece birkaçıdır.
Elde ettiğiniz suyu çamaşır yıkamada, bulaşık yıkamada, genel temizlikte kullanabilirsiniz. Hatta bu suyu kendi kişisel temizliğinde kullanmanızda da bir sakınca yoktur. Çöven doğal bir şampuan ve diş macunudur.
Çöven suyunun kendine has baharatı andıran bir kokusu olacaktır. Bu koku kullanılmadan önce daha fazladık. Temizlik sonrası ise azalacaktır. Rahatsız edici değildir ancak gene de ortadan kaldırmak isterseniz lavanta, limon gül gibi hoş kokulu uçucu yağlar ile bir arada kullanmak kokusunu tamamen bastıracaktır.
Çöven kökü iyi bir genel temizleyicidir. Ancak söz konusu leke çıkarma olduğunda elbette yoğun kimyasal içeren temizleyiciler kadar iyi sonuçlar veremez.
Leke çıkarıcı etkisini arttırmak için karbonat ile bir arada kullanmak iyi bir fikir olacaktır.
KarbonatDikkat!
Hazırladığınız suyu mutlaka buzdolabında saklamanız gereklidir. Aksi halde suyunuz kısa sürede bozulacaktır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…