Cupuaçu meyvesi (cupuassu); lezzetli meyveleri olan, kakao ağacının yakın bir akrabası olan bitkidir.
Brezilya’da Amazon Ormanlarında ve Amerika Birleşik Devletlerinin belirli bölgelerinde yaygın yetişir. Ülkemizde ise bilinirliği henüz çok azdır.
Latince ismi: Theobroma grandiflorum
Ağaç; 20 metre yüksekliğe kadar büyür. Meyvesi Brezilya’nın milli meyvesidir.
Bu lezzetli meyve; kahverengi kabuklu ve beyaz etli hamurlu yumurta şeklindedir. Akrabası olan kakao meyvesine benzer bir görüntüsü vardır.
Lezzeti, kavun veya ananas gibi tropikal meyvelerin bir karışımı gibidir. Ancak onlardan farklı olarak kakaoyu da anlatan notaları lezzetinde saklamaktadır.
Cupuaçu doğrudan tüketilebilir ya da tatlılarda kullanılır. Sıkılarak meyve suyu hazırlanabilir.
Tohumları preslenerek yemeklik ve cilt bakım yağı olarak kullanılır.
Yağ; yüksek oleik asit içeriği nedeniyle yumuşak bir dokuya ve tereyağına benzer bir erime noktasına sahiptir. Düşük ila orta ısıda pişirme için idealdir.
Kakao ailesinden geldiği için benzer birçok özelliği vardır ve kakao gibi işlenerek lezzetli ikramlıklar hazırlanabilir.
Cupuaçu tozu, hamur işlerinde kullanılır. Ancak cupuaçudan önemli ölçüde daha fazla şeker içeren tatlandırılmış kakao tozu gerektiren tariflerde işe yaramayabilir.
Cupuaçu, antioksidan açısından zengin bir gıda olarak da popülerlik kazanmıştır.
Meyveler çiğ halde iken hafif asidik bir tada ve çiğneme dokusuna sahiptir. Genellikle ihraç edilmediğinden Amerika dışında bulmak zordur.
Takviyeleri mevcut olsa da, henüz hiçbir insan çalışması bunların kullanımını desteklememektedir.
Sıçanlarda yapılan küçük bir çalışmada, cupuaçu özü, iltihaplanma ve oksidatif stres belirteçlerini önemli ölçüde düşürdüğü görülmüştür.
Bu sonuçlar ümit verici olsa da insan araştırmasına ihtiyaç vardır ve takviyelerin güvenlik durumu ve yan etkileri bilinmemektedir.
Üstün nemlendirici özellikleri göz önüne alındığında, bitkinin birçok kozmetiğe eklenmesi şaşırtıcı değildir.
Bu ürünlerde sıklıkla cupuaçunun yanı sıra aşağıdaki bileşenler de kullanılır:
Cupuaçu ağaçları boyut ve şekil olarak kakao ağacına çok benzer. Bir ağaÇ genellikle çok geniş, parlak yeşil yapraklarla 15 ila 20 metre arasındaki yüksekliklere kadar büyür. Meyve vermesi genellikle yaklaşık 3 ila 5 yıl sürer.
Cupuaçu şu anda esas olarak Brezilya’da yetişir, ancak çiftçiler dünyanın tropikal iklime sahip birçok yerinde yetiştirilebileceğine inanmaktadır. Bu yönde talepler çok artsa da arzı bir hayli sınırlıdır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…