Sos

Demi Glace Sos Yapımı, Malzemeleri, Püf Noktaları

Demi glace sos, yapımı oldukça zahmetli olan bir  Fransız sosudur. Demiglas ya da dömi glas sos olarak da bilinir. Namı tüm dünyaya yayılmış olan bu özel sos parlak ve yoğun bir kıvama sahiptir. Koyu renkli bir sostur.
Fransızcada “demi” kelimesi “yarım”, “glace” kelimesi ise “cam” ya da “buz” anlamlarını taşır. Renginden ötürü kahverengi sos olarak da bilinir.
Temel olarak İlikli kemik suyunun oldukça uzun bir süre kaynatılması sonucunda elde edilir.
Yapımı oldukça uzun süren bir sos olduğu için genellikle yüksek miktarda yapılır. Sosun buzdolabında ya da buzlukta saklanmasında bir sakınca yoktur.

Demi-Glace Sos Yapımı Püf Noktaları

Sosun kıvamı parlak, akıcı ve yoğun olmalıdır, bunun için dikkat edilmesi gereken püf noktaları vardır.

Demi glace sos hazırlanırken ilk başta yapılan ve sosa asıl kahverengi rengi veren kavurma işlemi dikkatli bir biçimde yapılmalıdır. Kemik, sebze ve un güzelce kavrulmalıdır. Kaynama işlemi sırasında sosun üzerinde oluşan ve kef (köpükler) düzenli olarak alınıp atılmalıdır. Yoksa sosun rengi bulanık olacaktır.
Sos süzülürken bir tülbent ya da çok ince bir süzgeç kullanılır. Bu tortuyu engeller.
Hazır haldeki sos etin pişirildiği tavada ısıtılmalıdır. Böylece etin yağı ve lezzeti de demi glace sosa geçecektir. Bu ufak ama önemli bir noktadır.
Demi Glace Sos Nerelerde Kullanılır?

Genellikle et yemeklerinde kullanılır. Demi glace soslu bonfile, antrikot ya da beyaz et (tavuk) sevilen ve tercih edilen lezzetler arasında başlarda yer alır.

Kıvamı artırmak ve tadı yoğunlaştırmak için çorbalara ve güveçlere de katılabilir. Patates püresi ile bir arada sıklıkla servis edilir.

Fırında pişen yemeklere de çok yakışan bu lezzetli sos, profesyonel mutfakların ve gurme damakların vazgeçilmezleri arasında yer alır!

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Beslenme

Sahte Zeytinyağı İçinde Ne Var?

Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…

1 saat önce
  • Sağlık

Ruj Sağlığa Zararlı mı?

Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…

3 gün önce
  • Sağlık

Lip Balm Bağımlılık Yapar mı?

Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…

3 gün önce
  • Sağlık

Brassaiopsis Glomerulata Nedir? Faydaları

Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…

4 gün önce
  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

2 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

2 ay önce