Beslenme

Deniz Fasülyesi Mezesi Tarifi: Faydaları Neler?

Deniz fasülyesi (Salsola soda), ayrık otugiller familyasından, tuzlu topraklarda yetişen, yuvarlak, etli yapraklı, tuzlu bir bitki türüdür. Deniz pancarı olarak da bilinir. Halk arasında bazı bölgelerde kaya turpu, çöp turpu gibi isimlerle de anılır. Yüksek oranda tuzlu toprakta yaşayabilen bir bitki türüdür ve ayrıca tuzlu suya dayanıklıdır. Tarım için tuzlu toprakların rehabilite edilmesi için kullanılabilecek bir bitkidir. Aynı zamanda birçok kültürde yemeklerde de kullanılmaktadır. Akdeniz mutfağında özellikle İtalyan mutfağında yaygındır. İtalyanlarca “agretti” ya da “Barba di frate” olarak anılır. Bu “keşiş sakalı” anlamına gelir.

Deniz fasülyesinin yaprakları, taze olarak salatalarda kullanılabilir veya çiğ olarak yenilebilir. Ayrıca pişirilerek de tüketilebilir. Genellikle ızgara veya fırında balık yemeklerinin yanında servis edilir. Ayrıca pesto, salsa ve humus gibi sosların içinde de kullanılabilir. Meze olarak servis edilir.

Deniz Fasülyesi Mezesi

Deniz börülcesini hızlı e kolayca lezzetlendirmek ve bir meze olarak servis etmek için; önce kökleri doğrayın, iyice yıkayın, sonra beş ila on dakika kadar kaynatın. Bitkinin rengini yeşil tutmak için süzün ve soğuk suyla durulayın, ardından taze limon suyu ve zeytinyağı ile lezzetlendirin.

Deniz Fasülyesi Faydaları Nelerdir?

  • Yüksek lif içeriği, bağırsak hareketliliğini artırır, düzenli olarak teşvik eder ve mikrobiyomunuzu dengede tutmanıza yardımcı olmak için gerekli iyi bağırsak bakterilerini besler;

  • A vitamini, iyi görme ve bağışıklık sağlığı için gereklidir;

  • Kalsiyum güçlü kemikler oluşturur, sinir fonksiyonlarını destekler;

  • Fosfor, güçlü kemikler ve dişler oluşturmak için kalsiyum ile birlikte çalışır ve enerji üretiminin yanı sıra hücre ve dokuların bakımı, inşası ve onarımı için önemlidir;

  • Demir, bu sebzeyi demir eksikliği anemisi için faydalı kılar. Pişirme, maksimum mineral emilimi için gereken C vitaminini yok ettiğinden, pişmiş agrettiye birkaç sıkma limon suyu eklediğinizden emin olun.

  • B kompleks vitaminleri enerji üretimini, beyin fonksiyonlarını ve hücre metabolizmasını destekler;

  • Potasyum, kalp ve damar sağlığını ve kan basıncını, kemik ve kas gücünü destekler ve vücudun sıvı dengesini ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur;

  • Magnezyum ayrıca kemik sağlığını desteklemek için kalsiyum ve fosforla birlikte çalışır, ancak aynı zamanda adet öncesi sendromu, migren ve kaygıyı hafifletmede önemli bir rol oynar.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

4 hafta önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

4 hafta önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce