Dilde beyazlık neden olur? Ne anlama gelir? Normal mi? Merak ediyorsanız bu yazı sizin için!
Dildeki beyazlık, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir:
Kötü ağız hijyeni: Dilin düzenli olarak temizlenmemesi, dil üzerinde bakteri, ölü hücreler ve yiyecek artıklarının birikmesine neden olarak beyaz bir kaplamaya neden olabilir.
Dehidrasyon: Vücut susuz kaldığında ağız kuruyabilir ve dilde ölü hücrelerin birikmesine neden olabilir.
Ağızdan nefes alma: Burun yerine ağızdan nefes almak kuruluğa ve dilde beyaz bir kaplamaya neden olabilir.
Sigara ve tütün kullanımı: Sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanmak dili tahriş edebilir ve beyazlığa neden olabilir.
Oral pamukçuk: Bu, ağızda oluşabilen, dilde ve ağzın diğer kısımlarında beyaz lekelere neden olan bir mantar enfeksiyonudur.
İlaçlar: Bazı ilaçlar yan etki olarak dilde beyazlaşmaya neden olabilir.
Besin eksiklikleri: B12 vitamini veya folik asit gibi belirli vitamin ve minerallerin eksikliği beyazlık da dahil olmak üzere dilin görünümünde değişikliklere neden olabilir.
Dildeki beyazlığa ek olarak ağızda acı tat şikayetinin de çeşitli sebepleri olabilir. Bu nedenlerin en yaygın olanı dil yüzeyinde bir mantar enfeksiyonu, ağızda meydana gelen bir yaralanma veya enfeksiyon olabilir.
Diğer nedenler arasında alerjiler, stres, hormonal değişiklikler, tuzlu veya baharatlı yiyecekleri aşırı tüketme, asitli içeceklerin yoğun tüketimi ve bazı ilaçlar yer alabilir.
Dilde Beyazlık ve Kırmızı Noktalar
En yaygın nedenler arasında mantar enfeksiyonu yer alır. Ancak kırmızı noktalar daha ciddi bir şikayetin de habercisi olabilir. Lupus, lösemi veya HIV bunlardan bazılarıdır.
Eğer dil üzerinde beyazlık ve kırmızı nokta şikayetiniz birkaç gün içinde kaybolmazsa veya başka semptomlarla birlikte ortaya çıkarsa, bir doktora danışmanız önerilir.
Özellikle B12 vitamini eksikliği, dil üzerinde beyaz lekelerin oluşmasına neden olabilir. B12 vitamini, kırmızı kan hücreleri üretmek, sinir sistemi sağlığına destek olmak ve DNA sentezi gibi birçok işlevde önemli bir rol oynar.
B12 vitamini eksikliği, genellikle vegan veya vejetaryen diyet yapan kişilerde veya Crohn hastalığı, gastrit ve pernisiyöz anemi gibi sindirim sistemi sorunları olan kişilerde daha yaygın görülür. Ayrıca, yaşlanma süreci de B12 vitamini eksikliği riskini artırabilir.
B12 yanı sıra folik asit eksikliği de zaman dildeki lekeler ile ilişkili olabilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…