Beslenme

Dokulu Bitkisel Protein (TVP) Nedir?

Dokulu bitkisel protein (Textured vegetable protein kısaca TVP); birçok vejetaryen üründe et yerine kullanılan bir maddedir. Ayrıca süpermarketlerin veya sağlıklı gıda mağazalarının raflarında da yaygın karşılaşacağımız bir üründür.

Eşsiz dokusu ve yumuşak tadı ile soslara, bitki bazlı biber karışımlarına ve sebzeli burgerlere mükemmel bir katkı sağlar. Ayrıca et bazlı yemeklere ekstra protein eklemek ve hacim kazandırmak için de kullanılır.

Yine de yaygın kullanımına rağmen TVP’nin tam olarak ne olduğundan ve sağlığınızı nasıl etkileyebileceğinden emin olamayabilirsiniz. Gelin TVP’leri yakından inceleyelim!

Dokulu Bitkisel Protein (TVP) Nedir? Neyden Yapılır?

Sebzelerden ziyade soya fasulyesinden yapılır. Soya fasulyesi yağı yapma işlemi sırasında üretilir. Soya fasulyesinden yağ çıkarıldığında geriye yüksek proteinli bir macun kalır. Bu macun, külçeler, şeritler veya pullar gibi farklı şekiller oluşturmak için sıcak bir ağızlıktan itilir ve ardından kurutulur.

TVP en yaygın olarak soyadan yapılsa da aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer bileşenlerden de yapılabilir:

buğday

yulaf

pamuk tohumu

TVP’yi kullanmadan önce sıcak su veya et suyu ile yeniden sulandırmanız gerekir. Daha sonra köfte, hamburger köftesi gibi yemeklerde kıyma yerine bitki bazlı bir alternatif olarak kullanılması kolaydır. 

Dokulu Bitkisel Protein Besin Değeri

TVP’nin kalorisi düşüktür ve protein ve lif gibi önemli besinler açısından zengindir.

Ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer birçok temel besin maddesini içerir:

bakır folat magnezyum tiamin 1/4 fincan (17 gram) kuru TVP porsiyonu şunları içerir (1): Kalori: 56 Protein: 9 gram Yağ: 0,2 gram Karbonhidrat: 6 gram Lif: 3 gram Bakır: Günlük değerin %77’si (DV) Folat: Günlük Değerin %13’ü Magnezyum: DV’nin %12’si Tiamin: DV’nin %10’u Fosfor: DV’nin %9’u Demir: DV’nin %9’u Potasyum: DV’nin %9’u B6 Vitamini: Günlük Değerin %6’sı.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

1 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

1 ay önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce