Domates fidelerim neden büyümüyor diyenler bu yazımız sizin için geliyor!
İlkbahar ayları domatesleri fidelemek için idealdir. Domates fidelerinde çeşitli sebeplerle büyümenin durması ise çok yaygın bir sorun olarak karşımıza çıkar!
Bu sorunun nedeni en sık biçimde çok fazla ya da çok az sulama; çok yüksek ve çok düşük ısılara maruz kalma ve besin yetersizliğidir.
Yerli Domates Tohumu Satın AlEn basit çözümler ise ideal miktarda sulama, 21 ile 30 derece arasında ideal sıcaklık ve yeterli besin için gübrelemedir.
Gelin fidelerin neden büyümediğine ve bu sorunların nasıl çözülebileceğine daha yakından bakalım:
Çok yüksek ve çok düşük sıcaklıklar
Domates fideleri için ideal sıcaklığın 21 ile 30 derece arası olduğundan bahsettik.
Bu sıcaklıklar 37 derecenin üstüne çıktığında ya da 5 derecenin altına düştüğünde ise fideler için tehlike çanları çalıyor demektir.
Fideler çok yüksek ihtimalle büyümeyi fazlasıyla yavaşlatacaktır.
Gelişmek üzere olan fideler için yüksek sıcaklıkların sorun olacağını kendi mahsülünü hasat eden çoğu kişi tarafından bilinir.
Ancak 5 derecenin altında bir sıcaklığın fideleri olumsuz etkileyeceği gerçeği çoğu kişi için şaşırtıcı ancak gerçektir.
Çok fazla ya da çok az sulama!
Fideler suyu sever ancak su içinde oturmayı sevmezler.
Bu nedenle toprak yalnızca tam olarak kuruduğunda sulanmalıdır.
Özellikle fideleriniz çok kumlu bir toprakta ise fazla suyun köklerde toplanmadığından emin olmak gerekir.
Domates fideleri için alttan değil üstten sulama en idealidir.
Besin eksikliği
Domates fidelerinde en yaygın görülen besin eksiklikleri potasyum ve fosfor eksikliğidir.
Fosfor eksikliği kök gelişimini ve büyümeyi özellikle olumsuz etkilemektedir.
Kemik unu, fosfor, potasyum ve azot domateste besin eksikliğini gidermek için en yaygın kullanılan takviyelerdir.
Azot, domates bitkisinin hızlı büyümesi için önemli bir katkı sağlar. Ve bitkinin daha gür ve daha yeşil olmasını destekler.
Ayrıca domates fidelerinin alanlarını çok geniş tutmak da büyümeyi olumsuz etkileyen bir diğer önemli faktördür. Bitki bu durumda kök salar; büyümeyi, çiçeklenmeyi ve meyve vermeyi yavaşlatır.
Yerli Domates Tohumu Satın AlDomates dona karşı hiç toleransı olmayan, sıcağı seven ve mevsimi uzun süren bir bitkidir. Bu nedenle ilkbahardan önce ekimi önerilmemektedir. İlkbahar ortaları ekim ve dikim için ideal olacaktır.
Tipik olarak domates tohumları 5 ila 10 gün arasında filizlenmektedir. Bitkinin yeşil kısmı ortaya çıktığında filizlendiği anlamına gelir.
Tohumlar doğrudan dış mekana ekilebilir. Ancak bu tüm iklim tipleri için geçerli değildir. Ve tohumları kapalı alanda yetiştirip daha sonra dış mekana aktarmak gerekir.
Fideler toprağa aktarılırken toprak sıcaklığının 15 derecenin üzerinde olması gerekir. Don tehlikesi de ortadan kalkmalıdır.
Tohumların ekiminden itibaren 80 – 100 gün sonra hasat başlar.
Fideden dikim yaptıysanız bu süre daha kısa olacaktır. 60 – 80 gün sonra domatesler hasat edilebilir olgunluğa ulaşır.
Karbonat, fidelerin toprağının Ph düzeyini dengelemek için atılmaktadır. İdeal domates fidesi toprağı 6.5 to 7.2 Ph aralığında olmalıdır. Bu değerlerden daha düşük ise toprak asidik seviyede kalacaktır.
Asitli toprak domates için istenen bir durum değildir. Bu asitli toprağı istenen değerlere çekebilmek için toprağa karbonat ya da kireç taşı eklenir.
Karbonat eklenmiş toprakta yetişen domatesin meyveleri daha tatlı olacaktır.
Tarçın, domateslerdeki mantar sorununa karşı ziraii bir ilaç kullanmadan doğal bir çözüm sunar.
Köklerdeki mantar, küf, çürüme gibi sorunlarda mücadele için 1 tutam toz tarçın yeterli gelir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…