Domates yaprağı yenir mi? Yoksa yapraklar zehirli mi? Domatesin hemen dibimdeki sert yapıdaki küçük yapraklardan değil bitkinin iri ve yumuşak yapraklarıdan söz ediyoruz.
Bu yapraklar hoş kokulu, yumuşak yapıda ve evet tamamen yenilebilir özelliktedir.
Sanılanın aksine domatesin yaprakları da roka, maydanoz gibi yeşilliklere benzer biçimde tüketime uygundur.
Yapraklar hem lezzetli, hem de besleyicidir.
Peki neden bu domates yapraklarının zehirli ve yenemez olduğuna dair genel bir algı vardır?
Domates; it üzümü ailesindendir. Patlıcan ve acı kırmızı biber de bu aileye dahildir. Ailenin diğer üyeleri ise zakkum, baldıran otu ve yüksük otudur. Bu otlar zehirli oluşları ile bilinirler.
Domates de bu zehirli türlerin içerdiği bazı bileşenleri bünyesinde barındırır. Buna karşın saplar, yapraklar ve tabii ki domatesin kendisi bizler için tamamen güvenlidir.
Evet yaprakların tamamen güvenli olduğuna emin olduysak, bu yapraklar ile neler yapabileceğimize bir göz atalım:
Yüksek aromalı ve hoş kokulu domates yapraklarını değerlendirmenin en keyifli yöntemlerinden biri onları nane ve fesleğen yaprakları ile birlikte pesto sos içinde kullanmaktır.
Yapraklar ayrıca haşlanıp kurutulduktan sonra doğrudan makarna ya da erişte harcına da karıştırılabilir.
Böylece hoş yeşil renkte, besleyici taze ev eriştesi ya da makarnası hazırlanabilir.
İri ebattaki, narin yapraklar aşırı tüketilmediği sürece tamamen güvenlidir. Yaprakların toksik etki yapabilmesi için kilolarca tüketilmesi gerekir. Bu durum elbette güvenli olarak kabul edilen birçok başka besin için de geçerlidir.
Domateslerin hemen üstündeki sert yapıdaki koyu yeşil yapraklar ise acı tattadır ve çok yüksek lif içerirler. Bu nedenle bu küçük yapraklar yenmemektedir.
Kokulu Domates TohumuDomates yapraklarından faydalanmanın bir diğer yolu da onlarla özel bir gübre karışımı hazırlamaktır.
Bu gübre karışımı çiçeklerinizi ve sebzelerinizi böceklerden ve hastalıklardan koruyucudur.
Karışımı hazırlamak kolaydır:
Süre sonunda koyu renkli bir sıvı elde edilir. Bu sıvı su ile 1 -1 oranında karıştırılarak bitki diplerine dökülür.
Domates gübresi yüksek azot içerir. Hem bitkileri besler, hem de zararlı haşerelerden, hastalıklardan korur.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…