Durian meyvesi, Güneydoğu Asya’ya özgü bir meyvedir. Yetiştiği bölgelerde oldukça kıymetli görülen meyvenin lezzeti ne kadar güzelse, çoğu kişi için kokusu da aynı oradan kötüdür.
Meyve,; Endonezya, Tayland, Malezya ve Filipinler başta olmak üzerine Güneydoğu Asya ülkelerinde bol miktarda yetişir.
Sıra dışı görüntüsü ile ilgi çeken meyve; kremsi bir dokuya ve tatlı – hafif acı bir tada sahiptir.
Özellikle yenilebilir kısımları muhabbeti benzeri bir kıvamdadır. Bu kısım çeşitli renklerde olabilir. Renk durianın türüne göre değişebilir.
Genel olarak sarı ya da beyaz olan bu kısım, bazen de yeşil ya da kırmızıdır.
Yenilebilir iç etli kısmını koruyan dikenli, kalın bir kabuğu vardır.
Çoğu kişi için rahatsız edici kokunun kaynağı içerdiği esterler, aldehitler ve kükürttür.
Bu meyveli ilk kez deneyimleyen kişiler genellikle tadında peynir, sarımsak ve badem aromalarına rastladığını söylemektedir.
1 Porsiyon yaklaşık 250 gr meyve için:
Bünyesinde ayrıca;
Bu besin profili ile durian meyvesi dünyanın en besleyici meyvelerden bir tanesidir.
Meyvenin etli iç kısmı ve tohum kısımları yenilebilir özelliktedir. Etli kısım tek başına ve çiğ olarak yenilebilirken tohum kısımların yenmeden önce pişirilmesi gerekmektedir.
Tohumlar haşlanabilir ya da kavrulabilir.
Meyve, tek başına tüketilebilir. Bunun yanı sıra tatlı ve tuzlu tariflere dahil edilebilir.
Meyvenin suyu sıkılabilir,
Etli kısımlar ve çekirdekler çorbalara eklenebilir,
Tatlı ve dondurma yapımında kullanılabilir.
Meyvenin oldukça belirgin ve çoğu kişi için rahatsız etici kokusu nedeniyle Singapur’da toplu taşıma alanlarında, çoğu kapalı alanda ve özellikle otel odalarında saklanması ve tüketilmesi yasaktır.
Bunun dışında meyvenin ülke genelinde marketlerde ve pazarlarda satışı ile ilgili bir yasak bulunmamaktadır.
Bilim insanları, duriandaki kükürt ve benzeri bileşiklerin, bazı enzimlerin alkolü parçalamasını engelleyebileceğine ve kandaki alkol seviyelerinin artmasına neden olabileceğini söylemektedir. Bu da bir arada tüketilen alkol ve durian meyvesinin bulantı, kusma, kalp çarpıntısı gibi yan etkileri beraberinde getireceği anlamına gelmektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…