Psikoloji

Duygusal Açlık Nedir? Fiziksel Açlık Nedir?

Duygusal açlık ile fiziksel açlık arasındaki farkı anlamak zor olabilir, çünkü her birinin fiziksel ve duygusal duyumları arasında oldukça fazla örtüşme vardır. 

Fiziksel Açlık Nedir?

Bazen biyolojik açlık olarak adlandırılan fiziksel açlık, beyniniz yiyecek/enerji için fiziksel bir ihtiyaç ilettiğinde ortaya çıkar. Bu motivasyon durumu , yaptığınız şeyi bırakıp yemek yemenizi sağlamaya yönelik bir dizi fiziksel ve duygusal tepki yoluyla vücutta kendini gösterebilir.

Fiziksel açlığı gidermenin tek yolu yemek yemektir. Fiziksel açlığı dikkat dağıtma yoluyla bastırmayı veya mideyi geçici olarak esnetmeyi amaçlayan birçok diyet hilesi varken, bu hileler biyolojik gıda ihtiyacını (kalori olarak da bilinir) ele almaz. Fiziksel açlık, çok daha yoğun bir şekilde başını kaldırana kadar arka planda kalmaya devam edecek.

Fiziksel açlık genellikle fiziksel duyumlarla hissedilir. Çoğu insan açlığı midelerindeki boşluk, hırıltı, gurultu ve hatta açlık şiddetli olduğunda kemiren, acı verici veya mide bulandırıcı bir hisle tanır. Fiziksel açlık, göğüste veya boğazda sıkışma gibi mide dışındaki duyumlarla da kendini ifade edebilir. Fiziksel açlık, yorgunluk, uyku hali veya konsantre olma zorluğu ve hatta kaygı veya öfke (aka askı) gibi ruh hali değişiklikleri ile hissedilebilir. Şahsen, sabahları nadiren fiziksel açlık hissi yaşarım, çok uzun süre yemek yemezsem endişelenmeye başlarım. İnsanların kaygı veya değişken bir ruh hali gibi duygular yoluyla fiziksel açlık yaşaması gerçekten yaygın bir durumdur.

Duygusal Açlık Nedir?

Duygusal açlık, bir duygudan kaynaklanan yemek yeme isteğidir. Çoğu insan duygusal açlığı stres, üzüntü veya öfke gibi olumsuz duygularla ilişkilendirir ve kesinlikle duygusal açlık genellikle yatıştırma, uyuşturma veya bu duygulardan uzaklaşma arzusundan kaynaklanır. Ancak duygusal açlık, mutluluk, neşe veya heyecan gibi olumlu duygulardan da kaynaklanabilir. Can sıkıntısı, duygusal açlığa neden olabilecek başka bir duygudur.

Fiziksel açlık ve duygusal açlığın yanı sıra iki tür açlık daha vardır: tat açlığı ve pratik açlık. 

Fiziksel Açlığın Özellikleri:

  • Midede boşluk, hırıltı, homurdanma veya kemirme gibi fiziksel duyumlar.

  • Fiziksel duyumlar yavaş yavaş gelir.

  • Yiyecek arzusu daha az spesifik olabilir.

  • Açlık hissi, tokluk ve tatmin arzusuna bağlı olabilir.

  • Fiziksel duyumlara yorgunluk, konsantre olma güçlüğü, karamsarlık veya kaygı eşlik edebilir VEYA bu duyguları fiziksel duyumlar yerine yaşayabilirsiniz.

  • Genellikle tatmin edici bir şey yedikten 2-3 saat sonra yaşanır, ancak yetersiz bir şey yemişseniz veya yetersiz beslenmişseniz yemekten hemen sonra veya hemen sonra ortaya çıkabilir.

Duygusal Açlığın Özellikleri:

  • Açlık hissi, kaygı, stres, öfke, üzüntü veya neşe gibi güçlü duyguların başlaması veya yoğunlaşması ile ilişkilidir.

  • Midede fiziksel duyumlar yaşayabilir, ancak bu duyumlar genellikle daha çok kaygı gibi hissedilir.

  • Açlık hızla gelir ve genellikle yoğun bir duyguyla bağlantılı olarak hemen yoğunlaşır.

  • Yiyecek arzusu/açlığı genellikle daha belirgindir.

  • Açlık hissi yatıştırma, rahatlık, rahatlama veya uyuşturma arzusuna bağlı olabilir.

  • En son ne zaman yemek yediğinizden bağımsız olarak gerçekleşir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

1 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

1 ay önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

2 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

2 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

2 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

2 ay önce