Duygusal istismar, başka bir kişiyi kontrol etmek, sindirmek, manipüle etmek veya incitmek için psikolojik taktiklerin kullanılmasıyla karakterize edilen bir istismar biçimidir.
Fiziksel istismar kadar, hatta daha fazla zarar verebilen ve bir kişinin ruh sağlığı ve genel refahı üzerinde uzun süreli etkileri olabilen bir istismar şeklidir.
Duygusal taciz, sözlü taciz (bağırmak, lakap takmak veya aşağılamak gibi), kontrol taktikleri (birinin özgürlüğünü veya kaynaklara erişimini kısıtlamak gibi) ve manipülasyon dahil olmak üzere birçok farklı biçimde olabilir.
İstismarcı ayrıca kurbanın kendini suçlu, utanmış veya aşağılanmış hissetmesini sağlamak için tasarlanmış davranışlarda bulunabilir ve kurban üzerinde kontrolünü sürdürmek için tehdit, gözdağı veya şantaj kullanabilir.
Duygusal istismarın bazı yaygın belirtileri şunları içerir:
Sürekli eleştiri, küçümseme veya aşağı görme
Toplum içinde veya özel ortamda aşağılama
Aileden, arkadaşlardan veya diğer destek sistemlerinden izolasyona neden olma
Ne giyeceğiniz veya nereye gideceğiniz gibi kişisel kararlar üzerinde kontrol oluşturma
Şiddet ile tehdit etme
Gözdağı verme veya şantaj
Gaslighting veya mağdurun kendi algılarından ve anılarından şüphe duymasını sağlama
İsim takma veya diğer sözlü taciz biçimlerini kullanma
Duygusal şantaj veya manipülasyon
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…