Ebegümeci

Ebegümeci Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Ebegümeci, mevsiminde taze halde harika bir lezzettir. Börek harçlarına eklenir. Kavrulur, zeytinyağlı meze olarak hazırlanır ya da yoğurt ile servis edilir, yoğurtlama adını alır. Yemeklik ebegumecı için genellikle bitkinin çiçeğe dönmeden önceki, körpe yaprak kısımları kullanılır.

Ebegümeci otu; kuru halde tıbbi amaçla, şifalanmak için de yaygın olarak kullanılır. Kuru halde, bitkinin özellikle çiçek kısımları, tohum kısımları ve ayrıca  yeşil kısımları kullanılabilir.

Ebegümeci, asya, avrupa, afrika gibi çok geniş bir coğrafyada yetişir. Ülkemizde de birçok ilde yabani olarak yetişir fakat yaygın olarak kullanılmaz. Ege’de ise ebegumeci iyi bilinir ve hem mutfaklarda yemeklik olarak hem de hastalıklara karşı şifalanmak amacıyla kullanılır. Kömeç otu, ebem gumeci, kömeç çiçeği, gömeç bitkisi, kömeç çiçeği, ebekömeci ve malva sylvestis isimleriyle de anılır.

Ebegümecinin Faydaları Nelerdir?

Ebegümeci Çayı Ne için Kullanılır?

Sindirime yardımcıdır. Kabızlıktan muzdarip olan kişiler için hafif düzeyde müshil etkisi vardır. Kabızlığa karşı çay olarak demlenerek 1 bardak tüketilebilir.

Ebegümec anti bakteriyel ve anti viraldir, enfeksiyonla savaşır. Bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır. Özellikle mevsim geçişlerinde salgın hastalıklardan korumada etkilidir.

Anti inflamatuardır. Cilte oluşan güneş yanığı, morluk, sinek ve böcek ısırığı, döküntü, kaşıntı için de ebe gümeci kullanılabilir. Cilt uygulamaları için ebegümeci çay olarak demlenir ve sorunlu bölgeye bir pamuk yardımıyla ılık halde sürülür. Sık aralıklarla uygulama tekrarlanabilir. Böylece daha hızlı iyileşme sağlanır.

Ebegümeci çayı eklem ağrıları için de kullanılabilir. Eklemlerdeki ağrıyı analjezik etkisi ile azaltıcıdır.

Ebegumecı, doğal sakinleştirici ve rahatlatıcı etkiye sahiptir. Bu özelliği sebebiyle bazı anksiyete ilaçlarında, uyku ilaçlarında da kullanıldığı bilinmektedir. Uykuya dalmakta ya da sağlıklı, uzun soluklu uyku uyumakta zorluk çekiyor ama uyku ilacı kullanmak istemiyorsanız yatmadan hemen önce içeceğiniz 1 bardak ebegümeci çayı size yardımcı olabilir.

Rahat nefes almayı destekler. Balgam söktürücüdür. Göğsü yumuşatır, boğaz ağrısı ve kuru öksürüğü keser, iyileşmeyi hızlandırır. Astım, bronşit, amfizem gibi kronik hastalıklarda destekleyicidir.

Anti- aging etkiye sahiptir. Cildin yaşlanmasına neden olan serbest radikallerle savaşır. Cilt bakımı için ebegümecı tonik olarak kullanılabilir. Ebegumeci, çay gibi demlenir, tamamen soğutulur ve temiz cilde pamuk yardımı ile uygulanır.

Ebegumeci gargara olarak da tercih edilir. Diş eti sorunlarında oldukça etkilidir. Gargara hazırlarken, adaçayı ve tuz da ilave edilebilir.

Anti kanserojendir. Özellikle prostat kanserine karşı koruyucu etkileri araştırmalarla desteklenmektedir.

Adet söktürücüdür. Kadın hastalıklarına karşı korur.

Isırgan Otu ve Ebe Gümeci

Ebegümeci ısırgan otu ile beraber de sık sık kullanılır. Bir arada bitkilerin etkileri daha yüksektir.

Ebegümeci kullanıcı yorumları genellikle çok olumludur. Siz de kırlardan mevsiminde toplanan ve gölgede kurutulan en doğal ebegümecini satın almak isterseniz sayfamızı ziyaret edin!

Şimdi Satın Al

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

4 hafta önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

4 hafta önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce