Edamame; yeşil renkli, fasülyeyi andıran görüntüde bir besindir. Esasen olgunlaşmamış soya fasülyesidir.
Kurutulmuş, kavrulmuş, çiğ, buğulanmış ve taze olarak satışı yapılır. Özellikle sağlıklı beslenmenin öne çıktığı marketlerde yaygın olarak satılır.
Görüntüsü parlak yeşil renkte, lezzeti tatlı bu fasülye genellikle çok faydalı ve sağlıklı bir besin olarak lanse edilir. Ancak bunun doğru olup olmadığı halen çok tartışmalıdır.
Edamame esasen Japon mutfağına özgüdür. Japon mutfağından Çin, Kore, Hawaii mutfaklarına ve oradan da tüm dünyaya yayılmıştır.
Klasik japon restauranlarında genellikle soğuk biçimde, meze olarak servis edilir.
Edamame kabukları tipik olarak uçlarından kesilir ve daha sonra buharda pişirilir, haşlanır ya da kavrulur. Hazırlanma biçimi taze fasülyeye benzer.
Kaynatılarak hazırlanırsa, genellikle pişme esnasında suyuna tuz eklenir.
Buğulanırsa tuz eklemesi genellikle sonradan yapılır. Tadı zenginleştirmek adına çeşitli baharatlar da kullanılabilir.
Kulağa pek iyi bir fikir gibi gelmese de edamameleri mikrodalga fırınlarda da pişirmek mümkündür.
Fasülyeyi andıran görüntüsü ile edamame, sağlıklı atıştırmalık alternatifleri arayanlar için gerçek bir rüya gibi görünür.
Ancak hazırlanması basit ve hızlı bu yeşil alıştırmalık aslında düzenli olarak tüketime uygun ve sağlıklı bir gıda olarak derecelendirilmiyor!
Bu durumun başlıca nedeni fasülyelerin tohumlarından kaynaklanıyor. Kullanılan tohumların çok büyük bir çoğunluğu genetiği değiştirilmiş soya fasülyelerinden sağlanıyor!
GDO’lu soya ise yeşil ve işlenmemiş olsa da sağlıklı olarak kabul edilmiyor. Ve potansiyel olarak kronik sağlık sorunları ile ilişkilendiriliyor.
Edamameler GDO’suz ve organik nitelikte olsa bile aslında tam olarak sürekli tüketilmesi önerilen gıdalar arasında yer almıyor.
Bunun nedeni ise yüksek miktarda hormonu bozan fitoöstrojenler ve proteaz inhibitörleri adı verilen anti-besinleri içermesi olarak vurgulanıyor.
Pişirme işlemi edamamedeki fitoöstrojenlerin azalmasına bir nebze olsun yardımcı oluyor ancak gene de içeriğindeki kalan miktar sağlığı tehdit edici boyutta!
Uzmanlar bu yeşil alıştırmalığı kesinlikle hayatınızdan çıkarın ve onu asla tüketmeyin demese de tüketiminde aşırıya kaçmamak konusunda uyarıyor. Özelikle gelişim çağındaki çocuklar ve ergenlik çağındaki gençlerin edamame tüketimini sınırlamak gerektiğini vurguluyor.
1 porsiyon yaklaşık 150 – 155 gr kabuklu edamame için:
Kalori: 188
Yağ: 8 g
Sodyum: 9.4 mg
Karbonhidrat: 13.8 g
Lif: 8 g
Şeker: 3.4 g
Protein: 18.4 g
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…