Ejder meyvesi; diğer ismi ile pitaya ya da dragon meyvesi kaktüsgiller ailesiden sıcak ve tropikal iklimi seven bir tür meyvedir.
Bu meyve hem lezzeti hem de sağlık üzerindeki olumlu etkileri ile adından söz ettirir.
Esasen tropikal iklim bölgelerinde, orta amerikada yaygın yetişen evde meyvesi ülkemiz topraklarında da bazı bölgelerimde kolayca yetişir.
Baştada söylediğimiz gibi pitaya sıcak havaları, bol yağmuru kısaca tropikal iklimi seven bir meyve ağacıdır. Bu ağacın tarımsal üretimi ülkemizin Ege ve Akdeniz kıyılarında mümkün olabilmektedir.
Antalya ve Muğla ejder meyvesi yetiştirme faliyetlerinin en yaygın olduğu illerimizdir. Ayrıca İzmir’de de özel seralar içinde pitaya tarımı yapılmaktadır.
Sindirim sistemi ve bağırsak dostu bir meyvedir. Bağırsaklarda sağlıklı bakterilerin üremesini teşvik eder.
Yüksek C vitamini ve karotenoid içeriği ile bağışıklığı güçlendirir.
Vücudumuzda vitamin emilimini arttırcı etkiye sahiptir.
Eşsiz bir magnezyum kaynağıdır.
Lif içeriği oldukça yüksektir.
Ejder meyvası kanser savaşçıcı besinler arasındadır. Yapılan çalışmalar sonucunda dragon meyvesinin özellikle kolon kanserine karşı koruyucu etkisi olabileceği ortaya konmuştur.
Bu meyvenin içi iki farklı renkte olabilmektedir. Bazı ejder meyveleri pembe bazıları ise beyaz renktedir.
Bu renk değişimi meyvenin tadını doğrudan etkiler. Beyaz pitalayalar pembe olanlara göre daha nötr bir tada sahiptir. Beyaz olanların şeker oranı düşüktür. Ferahlatıcıdır. Armudu ya da kiviyi andıran bir tada sahiptir.
İçi pembe ya da kırmızı olan ejder meyveleri ise çok daha tatlı olanlardır. Onlarında ferahlatıcı bir tadı vardır.
Her iki renk ejderha meyvesinin içinde de tıpkı kivi gibi küçücük çekirdekler yani meyvenin tohumları bulunur.
Ejder meyvesi fiyatı mevsime göre değişiklik gösterir. Genellikle kilo ile değil adet olarak fiyatlandırılır. Büyük marketlerde, Akdeniz ve Ege illerinde ise yaz aylarında pazarlarda satılır.
Meyveyi tohumdan ya da fideden büyütmek mümkündür. Ejder meyvası tohumu meyvenin içindeki çekirdekleridir.
Pitaya yetiştiriciliğinde en önemli konu ideal iklim koşullarının sağlanabilmesidir.
Meyvenin dış kabuğu tüketime uygun değildir. Yalnızca iç kısmı yenilebilir.
Meyve ikiye bölündükten sonra bir kaşık yardımı ile içi sıyrılarak tüketilebilir. Dış kabuğu bıçak ile soyduktan sonra içini alıp dilimleyerek yemek de de bir başka yöntemdir.
Ejder meyveli smoothie hazırlayarak da meyve keyifle tüketilebilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…