Ek Gıdaya Geçiş

Ek Gıdaya Geçiş: Geleneksel ve Modern Yaklaşımlar

Ek Gıdaya Geçiş: Geleneksel ve Modern Yaklaşımlar

Ek gıdaya geçiş dönemi anne ve babaların kafasında birçok soruyu da beraberinde getiren bir süreçtir. Bu soruların en yaygın ve en önemli olanları:

Ek gıdaya ne zaman başlamalıyız?

ve

En iyi ek gıdaları hangileridir?” sorularıdır.

İlk sorunun cevabı her bebeğe göre değişkenlik gösterir. Tüm bebekleri kapsayan kesin bir tarihten, yaştan söz etmek mümkün değildir. Her bebek katı gıdaya hazır olduğunun belirtilerini farklı bir zamanda verebilir.

“En iyi ek gıdaları hangileridir? Sorusunun cevabını vermek isteyen çeşitli yaklaşımlar vardır. Haydi gelin bu yaklaşımlara göz atalım!

Püreler ile Beslenme

Tek bir bileşen veya birkaç bileşenin bir araya gelmesiyle hazırlanan pürelerde; sebze, meyve hatta et pişirildikten sonra bir mutfak robotu yardımıyla püre haline getirilir ve bebeğin yutması kolay bir kıvam sağlanır. Püreleri, evde hazırlaması kolaydır. Bir kavanoz içinde her yere kolayca taşınırlar.

Genellikle bebeğin kendini değil, bir yetiştinin onu beslemesi şeklinde kullanılırlar. Bebeğin doyduğunu ya da yemeye devam etmek istediğini bir yetişkin gözlemler ve ona göre beslemeyi sonlandırır ya da devam ettirir.

Bebek Liderliğinde Beslenme Yaklaşımı (BLW)

Ek gıdaya geçişte, yiyeceklerin tamamen püre haline getirilip bebeğe sunulmasına alternatif bir yöntemİ öneren bu yaklaşıma göre; bebek ailenin diğer üyeleri ile aynı besinleri azar azar tadar ve deneyimler. Burada ebeveynler gene söz sahibi olsa da, bebeğin de deneyimleri vasıtasıyla ek gıdaya geçişte söz hakkı olacaktır.

Yemek masasında olan ve bebeğin tüketimine uygun her şeyi bebek tadar ve yemek istediklerinden tüketir. Doyduğuna çoğu zaman kendisi karar verir ve yemeği sonlandırır.

Yiyeceği gıdaların, onun tüketebileceği şekilde, boyutta ve miktarda olması önemlidir.

Örneğin, BLW yöntemine göre elma nasıl verilir? Elma, püre kıvamına getirimeyecektir fakat, bebeğin tüketimi için de fazla sert olabilir. Bu durumda, elma kısa süre haşlanarak ya da buharda kısa süre yumuşatıldıktan sonra bebeğe küçük parçalar halinde verilebilir.

Ek Gıdaya Geçiş Geleneksel Yaklaşımlar

Geleneksel yaklaşımda, yukarıdaki iki yöntemden de benzer özellikler vardır. Bu yöntemde bebek, aile bireyleriyle benzer içerikte besinler ile beslenir. Fakat yiyecekler ebeveyni tarafından hafifçe çiğnenir ve bebeğe o şekilde verilir. Böylece bebeğin besinleri çiğnemesi ve sindirmesi biraz daha kolaylaştırılmış olması amaçlanır.

BLW Yönteminin Faydaları

Bebek merkezli beslemenin, püre ile beslemeye kıyasla avantajlı taraflarından biri de bebeğin kendi kendine beslenmesine olanak verdiğinden el göz koordinasyonunu, kavrama becerisini arttırcı etkisidir.

Bebek liderliğinde beslenme ile sütten kesilen bebeklerin, ileriki yaşlarda da beslenme çeşitliğine daha yatkın olduğu görülmüştür. Bu şekilde beslenen bebekler; daha az yemek seçme ve daha az bazı besinleri tamamen beslenmesinden çıkarma eğilimindedirler.

Uyarı!

Bu yazı öneri niteliğinde değildir, yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Bebeklerde katı gıdaya geçiş evresinde mutlaka bir uzman görüşü alınız.

 

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Beslenme

Sahte Zeytinyağı İçinde Ne Var?

Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…

9 saat önce
  • Sağlık

Ruj Sağlığa Zararlı mı?

Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…

3 gün önce
  • Sağlık

Lip Balm Bağımlılık Yapar mı?

Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…

3 gün önce
  • Sağlık

Brassaiopsis Glomerulata Nedir? Faydaları

Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…

5 gün önce
  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

2 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

2 ay önce