Ekinezya tohumu hasadı, çiçeklerin tamamen kuruduğu dönemde yapılmaktadır. Çiçeğin orta göbeğindeki, hafifçe dikenli kısımın içinde tohumlar yer almaktadır.
Tohumlar küçük üçgen yapıdadır. Hafifçe çekilerek kaba gövdeden ayrılan küçük tohumlar serin yerde serilerek bir süre kurutulmalıdır.
Tamamen kuruyan tohumlar kuru bir yerde, tercihen ağzı kapalı cam bir kavanozda saklanır.
Ekinezya tohumlarını hasat etmez zor değildir. Topladığınız tohumları doğru zamanda yeniden toprak ile buluşturmak ve ekinezya yetiştirmek ise daha bile kolaydır.
Tohumların verimliliği iyi düzeydedir. Özellikle echinacea purpurea ve echinacea tennesseensis türlerinden yeni bitki elde edilmesi çok yüksek olasılıktır.
Melez türlerde ise filizlenme oranı biraz daha düşüktür. Genellikle hasat edilen tohumların yalnızca yarısı kadarı filizlenir.
Melez türlerin ekiminde her zaman tohumun alındığı bitki ile birebir aynı olmaması da bir diğer göz önünde bulundurulması gereken konudur.
Ekinezya Çayı Satın AlÇiçeğin kurumuş yaprak kısımları tamamen kesildikten sonra kafa kısımları aşağı bakacak şekilde bir kese kağıdına konur.
Kese kağıdı hafifçe rüzgar alan, serin ve yarı gölge bir yere asılır.
Ekinezyalar zaman içinde kurudukça tohumlar kese kağıdının içine dökülecektir.
Bu tohumlar poşetten bir cam kavanoza aktarılarak saklanabilir.
Dalında kurumuş ekinezya çiçekleri üzerinden, kelle kısımlarından doğrudan elle de tohum alınabilir.
Toplanan ekinezya tohumları buzdolabında da saklanabilir.
Tohumların canlılığı 7 sene kadar sürmektedir. Ancak geçen her senede verimin düşeceği de göz önünde bulundurulmalıdır.
Tohumlardan en yüksek verimi alacağınız zaman elbette tohumların toprak ile buluştuğu ilk ekim zamanıdır.
Tohumlar kış aylarında viyollere ekilir. Bahar aylarında (mart – nisan) belirli bir olgunluğa eriştiklerinde bahçedeki asıl yerine dikilir.
Tohumları doğrudan toprağa serperek de yetiştirmek mümkündür. Bunun için sonbaharda tohuma dönen çiçeklerden aldığınız tohumları gene aynı mevsimde toprağa serpebilirsiniz. Bu yöntemde ekinezyaların 1 sezonu çiçeksiz geçireceğini unutmayın.
Çok çeşitli iklim tiplerine uyum sağlayabilen bir türdür. Kuraklığa karşı dayanıklıdır.
Özellikle kuru iklimleri çok seven tür, toprağın yıl boyu ıslak – nemli kaldığı bölgelere uyum sağlayamayabilmektedir.
Çok düşük ısılarda bile kış boyu hayatta kalmayı başaran ekinezya, baharda canlanır ve çiçeklenir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…