Ekşili pilav ya da yöresel söylenisi ile eğişili pilav; hem besleyici hem de çok lezzetli yöresel tatlar arasında yer alır. Siyez bulguru ve besleyici diğer otlar ile hazırlanan ekşili pilav normal pilava pek de benzemeyen bir usulle hazırlanır.
Bu pilavın farklılığı pişirme esnasında eklenen taze otlar ile sağlanabilir Ya da pilavın harcı önceden kuru otlar ile hazırlanabilir.
Ekşili pilavda en sık kullanılan otlar; ısırgan otu, ebegümeci otu, dereotu, maydanoz – isteğe göre-, nane, asma yaprağıdır. Bu malzemelere ek olarak soğan, biber -isteğe göre-, domates ve elbette yoğurt da tarifte kullanılmaktadır.
Asma yaprakları taze ya da salamura olarak kullanılabilir. Eğer salamura yaprak kullanılacaksa yapraklar tuzundan arındırılmalıdır. Aksi halde yemek fazlasıyla tuzlu olur.
Servis edilirken genellikle üzerine kızdırılmış tereyağı, pul biber eklenir.
Kıvam olarak normal pilavdan daha sulu olan pilav bir ana yemek gibi servis edilir.
İçinde bolca kullanılan yabani ısırgan otu ve ebegümeci ile oldukça besleyicidir.
Bu tarif en sık biçimde Kastamonu mutfaklarında yapılır. Ve yapımında özel olarak bu yörede yaygın yetişen atalım siyez buğdayından hazırlana bulgur kullanılır. Bu buğday Anadolu coğrafyasının has buğdaylarındandır ve çok lezzetli, besleyicidir. Koyu rengiyle görüntü olarak da market bulgurlardan kolayca ayrılır.
Taze malzemeler ile ekşili pilav hazırlamak için doğru mevsimi beklemek gerekir. Çünkü yabani yetişen ebegümeci ve ısırgan otlarını her mevsimde doğada bulmak mümkün olmamaktadır. Özellikle bahar ayları bu otları taze taze toplamak için ideal zamanlardır.
Yağı kızdırıp üzerine küçük küçük doğranmış soğanları ekleyin ve kavurun.
2 -3 dakika sonra soğanların üzerine salçasını ekleyip kavurmaya devam edin.
İyice kavrulan malzemelerin üzerine siyez bulguru koyun ve 1 – 2 dakika kavurun.
Bulgurları kullanmadan önce sudan geçirmeyi ihmal etmeyin.
Kavrulan bulgurlara suyunu verip 10 -15 dakika kapağını hiç açmadan pişirin.
Bulgurlar pişerken su ile açarak yemeğin yoğurdunu başka bir yerde hazırlayın.
Taze yeşillikleri ince ince kıyarak onları da hazırlayın.
Yoğurdu ve yeşillikleri de tencereye aktarın. Baharatlarını ekleyin.
Pilav hazır olduğunda biraz dinlendirin.
Daha sonra üzerine erittiğiniz sıcak tereyağını dökerek servis edin.
Afiyet Olsun.
Pilavın harcı kuru bitkiler ile hazırlanabilir ve yıl boyu tüketilebilir. Bu harcı hazırlarken 1 su bardağı harç için 7 su bardağı su ve 2 su bardağı yoğurt kullanılır.
Harç tencereye aktarılır, üzerine suyu eklenir. Su kaynamaya başlayınca 25 dakika daha kısık ateşte pişirilir. Ocak kapatılıp 10 dakika dinlendirildikten sonra yoğurt eklenir ve iyice karıştırılır.
Eritilmiş tereyağı ve pul biber ile servis edilir.
Afiyet Olsun.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…