Elma kurusu hazırlamak, elmayı saklamak için de, tüketmek için de harika bir yöntemdir. Hazırlama süreci kolaydır, saklaması ise daha kolay.
İyice kurutulmuş elma kurusunu çok uzun süre saklayabilirsiniz.
Elma kurusu her çeşit taze elmadan hazılanabilir.
Yaz güneşinin olduğu zamanlarda elmaları kurutmanın en iyi yolu elbette güneşte kurutma yapmaktır. Böylece güneşin tüm şifası elmalarda birikir.
Fakat nemli, yağmurlu aylarda güneşte kurutma pek mümkün olmaz. Kurutma aşamasında elmalar, nemlenerek küflenebilir. Bu durumda en ideal yöntem kurutma makinasında ya da en düşük ısıda fırında kurutma yapmaktır.
Şimdi Satın AlBu iş için birkaç farklı yöntem uygulanabilir. Her yöntem de oldukça basit ve pratiktir.
İlk yöntem de elmalar güzelce yıkanır ve orta kalınlıkta halka halka kesilir. Dilerseniz, halkaları bir kez de ortadan ikiye bölebilirsiniz. Bu kesme işlemi, kuruma süresini kısaltacaktır.
Kestiğiniz elmaları bir fırın tepsisine ya da geniş bir siniye sık bir biçimde dizin. Elmaların birbirine değmesi bu noktada önemli değildir. Çünkü zaten kısa bir süre sonra elmalar küçülecek ve birbirinden uzaklaşacaktır.
Dizme işleminden sonra sıra geldi elmaların lezzetine lezzet katmaya!
Elmalarımızın üzerine birer tutam tarçın ekelim. Tarçın sevmeyenler, toz zencefil de tercih edebilirler.
Eğer elmalarınız oldukça ekşi ise ya da daha tatlı bir lezzet elde etmek istiyorsanız, elmaların üzerine çok az miktarda toz şeker eklemesi de yapabilirsiniz.
İşimiz neredeyse bitmek üzere!
Dikkat!
Elmalarımızı direkt güneş alan bir yere koyacağız. Yaprak, tohum gibi kurutmalıkların aksine elma direkt güneşte kurutulması gerekenler arasındadır.
Elmaların üzerine ince bir tülbent ile kapatmayı unutmayın! Yoksa bir karınca istilası kaçınılmaz olur!
Elmalarınız 4-5 günde hazır olacaktır. Her gün ters yüz etmeyi unutmayın, elmaların her iki yüzü de güzelce kurumalı.
İkinci yöntemde, birinci yöntem ile benzerlikler gösterir. Fakat bu yöntemde elmalar, tepsiye dizilmek yerine iğne yardımı ile bir ipe dizilir ve direkt güneş alan bir yere asılarak kurutulur.
Elmalarınız tamamen kuruduğunda, çıtır çıtır olacaktır. Onları cam bir kavanoz içinde, serin bir rafta ya da çekmecede ağzı kapalı şekilde saklayabilirsiniz.
Elmaları kuruttuk,el peki bu kurutulmuş elmaları nasıl değerlendirebiliriz?
Kurutulmuş elmalar, ekstra bir işleme gerek olmadan sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketilebiliriz.
Elma kurusu faydaları pek çoktur: Kan şekerini dengeleyicidir. Ani bastıran şeker isteğini ve açlığı azaltır.
Ayrıca kurutulmuş elmalar ile hoşaf, komposto hazırlanabilir, elma kurusu tatlısı yapılabilir.
Btki çayı olarak tek başına ya da diğer bitkiler ile beraber demlenebilir. Özellikle tadını acı bulduğunuz yeşil çay gibi bitki çaylarının lezzetini dengelemek, acısını almak için iyi bir alternatiftir.
Şimdi Satın AlBilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…