Emziren Anne Meme Bakımı
Anne sütü bebeğiniz için mükemmel bir besindir. Emzirmek doğal olsa da hem anne hem de bebek için öğrenilen bir süreci kapsar.
Bu süreç pratik yapmayı ve sabırlık olmayı gerektirir. Ayrıca emziriyor olmanın getirdiği çeşitli bakım gereklilikleri de vardır.
Bu yazımızda bu gerekliliklere, emziren anne meme bakımının neleri kapsadığına değineceğiz.
Hamilelik ve emzirme döneminde göğüsler çeşitli değişikliklere uğrar. Örneğin memenin renkli kısımında genişleme görülebilir ya da rengi daha koyulaşabilir.
Hamilelik hormonları, göğüslerinizdeki süt yapıcı dokuyu büyütmek ve anne sütü üretmeye hazırlamak için bunu yapar.
Göğüsleriniz anne sütü ile dolduğunda göğüste dolgunluk hissi, yoğun hassasiyet, karıncalanma ve anne sütünün sızması gibi durumlar görülebilir.
Bu gibi değişimler tamamen normaldir.
Aslında emzirme döneminde göğüsler için özel bir tedavi gerekli değildir. Ancak uygun bakım, farkındalık ve hijyen, daha rahat hissetmeye ve enfeksiyon riskini en aza indirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca memede sertlik, ağrı, yara, sivilce gibi şikayetlerin görülme ihtimalini azaltır.
Emzirirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri memenin ideal nem dengesine sahip olmasıdır.
Çok kuru kalan meme, çatlamaya neden olabilir. Aksi biçimde çok ıslak kalan memede ise mikrop üremesine yatkın bir ortam oluşabilir.
Hijyen Sağlama
Göğüslerinize dokunmadan önce ellerinizi her defasında yıkayın. Ilık suyla yıkayarak göğüslerinizi ve meme uçlarınızı temiz tutun.
Göğüslerinizi temizlerken sabun kullanmaktan kaçının. Sabun cildinizi kurutarak tahrişe neden olabilir. Meme uçlarındaki bezlerde doğal biçimde salgılanan yağları yok edebilir. Bu yağlar meme uçlarını ve areolaları temiz ve nemli tutmadan sorumludur.
Göğüs Pedleri
Sızan sütü emmesi için göğüs pedleri kullanıyorsanız, ıslandıklarında bunları hızlıca değiştirdiğinizden emin olun.
Çünkü nemli ortam bakterilerin üremesine ortam hazırlayabilir.
Temiz ve kuru emzirme pedleri ise ağrıyan meme uçlarını, pamukçuğu veya mastiti önlemeye yardımcı olabilir.
Destekleyici Sütyen
Destekleyici bir emzirme sütyeni veya tam oturan, ancak çok sıkı olmayan normal bir sütyen tercih edin.
Pamuk, cildinizin nefes almasını sağladığı için mükemmel bir kumaş seçimi olacaktır.
Emzirme
Bebeğinizi doğru biçimde ve yeterli sıklıkta emzirmek de meme uçlarında ağrı, meme şişmesi, tıkalı süt kanalları ve mastit gibi ağrılı meme sorunlarının gelişmesini önlemeye yardımcıdır.
Emzirdikten sonra, ağrıyan meme uçlarını tedavi etmek için meme uçlarınıza ve areolanıza biraz anne sütü sürün ve sütü kurumaya bırakın.
Anne sütü bu noktada elbette tamamen güvenlidir ancak süt yerine bir losyon, krem veya sprey kullanacaksanız mutlaka öncesinde doktorunuza danışın.
Bazı ürünler bebeğinize zarar verebilir, süt kanallarınızı tıkayabilir ya da cildinizi daha fazla tahriş edebilir.
Göğüsleriniz ağrılı bir şekilde aşırı dolu, sert ve şişse, iltihabı azaltmak ve ağrıyı hafifletmek için soğuk lahana yaprakları veya soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Basıncı azaltmak için sık sık emzirmek de yardımcı olabilir.
Emzirmemeye karar verseniz veya çocuğunuzu sütten kesseniz bile vücudunuz yine de bir süre daha anne sütü üretmeye devam eder.
Kademeli olarak sütten kesiyorsanız, özel bir bakıma gerek yoktur. Anne sütü arzınız, bebekten gelen talep azaldıkça kademeli olarak azalacaktır.
Ancak sütten kesme aniyse, annenin göğüslerinin bakımı için yapması gereken birkaç küçük önemli nokta vardır:
Göğüslerinize veya meme uçlarınıza dokunmaktan kaçının. Göğüslerin ve meme uçlarının düzenli olarak uyarılması, vücudunuza süt üretmeye devam etmesini söyler.
Şişliği ve rahatsızlığı gidermek için göğüslerinize bu dönemde de soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Ya da soğuk lahana yapraklarını kullanabilirsiniz.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…