Erkek soğan; soğan zibeği, soğan cücüğü, sibek, cücük, galik, fış, sucuk, dede, tatar, fış, cipcik, boq, öğürtmek, üğürtmek, soğan erkeği, hürtmek, soğan sünneti gibi çok çeşitli yöresel isimlerle de anılan taze soğanların kartlaşıp çiçek açmadan hemen önce çıkan sap kısımlarıdır.
Ülkemizde neredeyse her bölgede yetişir.
Evet, hem de afiyetle!
Zibek, taze ya da kuru soğanın kullanıldığı her yemekte, her tarifte kullanıma uygundur.
Bu kısımların aroması taze soğana göre daha hafiftir, keskin ve yoğun soğan aroması yoktur. Hafifçe tatlımsıdır.
Soğan cücüğünün kullanıldığı birbirinden farklı, yöresel tarifler vardır.
En yaygın biçimde doğranıp üzerine yumurta kırılarak kahvaltı sofralarında tüketilir. Bol pul biber ile tatlandırılır.
Soğanlar ince ince doğranıp süt içinde pişirilir. Sütünü biraz çekince ocak kapatılır. Bol ekmek ile sütüne ekmek bana bana afiyetle yenir. Bu tarife bulgur da ilave edilebilir.
Taze soğan gibi çok yoğun aromalı olmadığından yemek yanlarında servis edilir. Soğan zibekleri halka halka doğranır, tereyağında az tuz, bol pul biber ile güzelce kavrulur. Et yemeklerinin yanında harika bir eşlikçi olur.
Domatesli bulgur pilavına, mücvere, böreklere, gözlemelere azar azar katılır. Yemeğin lezzetine lezzet katar.
Kuşkonmaz ya da yabani kuşkonmaz yani tilkşen ile birlikte de Ege mutfağında yaygın kullanılır. Bir arada fazla kavurmadan tavada 4-5 dakika çevirmek yeterlidir.
İzmir mutfağına özel olarak lor peynirle bir arada kavrulduğu da bilinir.
Karadeniz mutfağında ise cücüklerin kızartılarak servis edildiği tarifler yaygındır. Genellikle patates ile birlikte hazırlanır.
Erkek soğanın kullanıldığı ustalık isteyen, ziyafet sofralarına yakışır tarifler de vardır. Zibekli oğlak yahnisi bunlardan sadece bir tanesidir. Kemikli oğlak eti ve ince ince kesilmiş bolca taze soğan zibeği kullanılır.
Soğan zibeğini illa ki pişirerek tüketmek gerekmez. Taze taze çıtır çıtır da yenebilir. Salatalara özelikle marul ve roka salatalarına çok yakışır. Soğan cücüğü giren salataya mutlaka bir de domates eklemek gerekir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…