Eşek muzu, ülkemizde gün geçtikçe daha az üretimi yapılan ve hatta kendiliğinde de yetişen muz olarak anılsa da aslında muz olmayan bir meyvedir. Muz ile çok yakın akraba olan eşek muzu, görüntü olarak da neredeyse muzun aynısıdır.
Şeker oranı muza kıyasla çok düşüktür. Boyu kısadır, kalın ve tombuldur. Kabuğunu soymak muzdan daha zordur. Ancak pişirildiğinde kolayca soyulur.
Genellikle pişirilerek tüketilir, ayrıca şifa amaçlı kullanımı da vardır.
Düşük şeker oranı sebebiyle mutfaklarda genellikle meyve değil, sebze gibi kullanılır. Lezzet olarak piştiğinde kök sebzeleri anımsatır. Nişasta içeriği yüksektir. Bol yağ ile lezzetlendirilir. Dilimlendikten sonra kızartması da yapılabilir ya da haşlanır.
Tuzlu tariflerde yeşil halde kullanılan eşek muzu, tatlı tariflerinde ise sararmış ve olgunlaşmış olarak kullanılır.
Ülkemizin Akdeniz kesimlerinde ve Ege illerinin Akdeniz’e yakın olan kısımlarında kolayca yetişir. İklim isteği muz ile neredeyse aynıdır. Sene içinde aldığı yağışa göre meyvenin lezzeti değişkenlik gösterebilir. Baharda bol su alan eşek muzu çok daha lezzetli olur.
Latin Amerika’da ise çok yaygın yetişir. Bu nedenle Latin Amerika mutfaklarında da önemli bi yere sahiptir. Kremalı, bol tereyağlı tariflerde kullanılır. Eğer tatlı olarak hazırlanacak ise şeker ve hindistan cevizi suyu ile tatlandırılır.
Yüksek lif, düşük şeker içeriğine sahip bu nadir meyvenin sağlık üzerinde de olumlu etkileri çok sayıdadır.
İçerdiği yüksek C vitamini ile 1 tanesi bile günlük ihtiyacın büyük kısmını karşılayabilir.
Kanser savaşçıcı, bağışıklık güçlendirici ve hastalıktan koruyucu etkisi ile bilinir.
Ancak bu fazlasıyla sağlıklı besin pişirilme biçimine göre besin değerini yitirebilir. Yüksek ısıda pişirilmiş ya da yüksek miktarda şeker ile hazırlanmış plantaini çok fazla tüketmek vücuda yarardan çok zarar verecektir.
Çoğu kişi için güvenli kabul edilen bu meyve bazı kişilerde alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. İshal ve düşük tansiyon ilk belirtiler arasındadır. Ayrıca muzun cilde uygulanması da tahrişe neden olabileceğinden önerilmeyen bir diğer tüketim biçimidir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…