Evelik otu ya da evelek otu ülkemizde çok çeşitli bölgelerde yetişen şifalı ve yabani bir ottur. Oldukça lezzetli olan bu otun sağlık faydaları da çok sayıdadır. Akdeniz ve Ege illerimizde daha yaygın olarak LABADA OTU olarak bilinir.
NEREDE YETİŞİR?
Sıklıkla ilkbahar ve sonbahar aylarında görünür olan evelek; tarlalarda, ormanlık arazilerin yakınında ve nehir kıyılarında yetişmektedir.
Yayılım alanı oldukça geniş olan bitkinin mutfaklarda kullanımı da çok eskilere dayanmaktadır. Genellikle yüksek rakımlı bölgelerde daha yakın olsa da Doğu Anadolu illerimizde de, Ege illerimizde de kendiliğinden yetişebilir.
Bitkinin özellikle yaprak kısımları kullanılmaktadır. Yapraklar çorbalarda, güveçlerde ve en çok da lezzetli dolmalar yapımında kullanılır.
En güzel dolmalar için orta iri ebatlı yapraklar tercih edilir.Tencere yemeklerinde ise evelek tıpkı ıspanak gibi pişirilir.
Parça et, domates ve soğan ile lezzetli bir yemek yapılabilir.
Evelik ayrıca çiğ olarak da tüketilebilir bir bitkidir. Lezzetli ve sağlıklı salatalarda kullanılabilir.
Eveleğin tadı ise ıspanağa benzer bir lezzettedir. Bitkinin Latince ismi Rumex Patientia olarak bilinir.
Rumex karabuğday ailesini tanımlamaktadır ve evelek, ekşi ve lezzetli bir diğer ot olan kuzu kucağı ile aynı ailedendir.
Kurutulmuş olarak da kullanılabilen labadanın, kuru halde hem yemeği hem de çayı yapılır.
Çoğu Rumex türünün yaprakları gibi eveleğin yaprakları da oksalik asit ve tanen bakımından zengindir.
Oksalik asit, büyük miktarlarda ve uzun süreli tüketilirse böbrekler için tehlikeli olabilir. Bu nedenle bitkinin tüketiminde aşırıya kaçmamak gereklidir.
Ayrıca bir önlem olarak yapraklar tüketilmeden önce birkaç saniye kaynar suya batırılmalıdır. Böylece oksalik asit yapraklardan arındırılabilir.
Aşırı tüketime bağlı vücutta su kaybı, artrit, böbrek taşları ve romatizma gibi durumlar şiddetlenebilir.
Ayrıca bu bitki köpekler için orta derecede zehirli olarak kabul edilmektedir.
Bitkinin kökünden elde edilen bir ekstrakt ve gıda takviyeleri dünyada yaygındır. Bu takviyeler sıklıkla hipotansiyon, palpasyonlar ve kalp nevrozu veya kan akışının tedavisinde kullanılmaktadır.
Son çalışmalar Rumex Patientia‘nın antioksidan özelliklerini de kanıtlamaktadır.
Hayır ikisi farklı türdür. Labada bazen yabani pazı olarak anılır. Ancak aynı bitki olmadıkları gibi aynı aileden iki bitkide değildirler.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…