Fermente Turşu Tarifi & Fermente Gıdaların Sağlığımıza Faydaları
Ev yapımı turşular, kefir, kombucha çayı, ev yapımı yoğurt, ev yapımı tarhana…. Birçoğu yüz yıllardır mutfaklarımızda kendine yer etmiş, bağırsak dostu çok özel besinler.
Kim demiş tüm sağlıklı besinler lezzetsizdir diye? Lahana turşusu, tarhana çorbası… tüm vücudumuzun sağlık ve sıhhatine destek veren bu özel besinlerin lezzeti de parmak ısırtan türden!
Fermente gıdaların sağlığımız üzerideki saymakla bitmez olumlu etkilerine daha yakından bakalım!
Laktofermentasyon veya fermantasyon; şeker ve nişastaların diğer ismi ile karbonhidratların; bakteri ve mantarlar yardımı ile asite ve gaza dönüştürülmesi sürecidir.
Bu mucizevi süreç, ev yoğurdu, lahana ya da salatalık turşusu hazırladığımızda yaşanan sürecin ta kendisidir. Fermentasyon, tüm bu gıdalarda az ya da çok ekşi tadın olmasının da sebebidir.
Fermentasyon, taze sebze ve meyvelerin bozulmamasını sağlar. Fermentasyona uğrayan tüm yiyecekler ve içecekler probiyotik yönden zengindir, yani bağırsak ve sindirim dostudur!
Tüm fermente turşular B vitamini zengidir. Özellikle Lahana turşusu B12 vitamini bakımından çok çok zengin bir besin içeriği sunar.
Sevdiğimiz ve tüketmekten keyfi aldığımız tüm mevsim sebzeleri ile çeşitli birçok meyvenin turşusunu kurabiliriz. Lahana, salatalık, biber, domates, erik, bamya…
Fermente turşu kurmak çok çok kolaydır. Önemli olan sebzenin kendi işini yapmasına izin vermek ve hijyen kurallarına dikkat etmektir.
İstediğiniz sebze ya da meyveyi güzelce yıkayın. Eğer tarım ilacı içerip içermediğinden emin değilseniz 1 saat kadar, karbonatlı su içinde bekletebilirsiniz. Ardından, turşuluklarınızı istediğiniz boyutta kesin.
Turşu için kullanacağınız malzeme ne kadar küçük parçalar halinde kesilmiş ise fermentasyon o kadar hızlı olacaktır!
Kesim ardından, turşuluk malzemelerinizi sık sıkıya cam kavanozlara yerleştirin.
Turşu kurmak için yalnızca cam malzeme kullanmalısınız! Plastik, toprak ya da metal kaplar turşu kurmak için uygun değildir!
İçme suyu ve kaya tuzu ile turşunuzun salamura tuzunu hazırlayın.
Ilık içme suyu içinde karıştırarak tuzu eritin ve turşu olacak sebze ya da meyvenizin üzerine dökün ve kapaklarını kapatın. Kapakların ilk kez kullanılıyor olması ve dezenfekte edilmesi önemlidir.
Ara ara turşularınız kontrol edin, havasını çıkarın ve ters düz ederek karıştırın.
Ortam sıcaklığına, kullanılan malzemeye göre 2 ila 4 hafta arasında turşunuz hazır olacaktır.
Probiyotik fasülye turşusu, lakto fermente pancar turşusu, probiyotik lahana turşusu… hangisini isterseniz bu yöntemle hazırlayabilirsiniz.
Fermente turşu hazırlarken ilave sirke ya da limon kullanılmaz. Sebzenin kendi kendine fermente olmasına, tuzun onu korumasına ve ağır ağır lezzetlenmesine izin verin. Canan Karatay turşu tarifi de, Probiyotik Lahana Turşusu İbrahim Saraçoğlu de bu şeklde hazırlanmaktadır. Afiyet Olsun!
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…