Folik asit folat farkını merak ediyorsanız bu yazımız tam da size göre!
Esasen folik asit ve folat tamamen farklıdır. Ancak yaygın olarak tamamen aynı vitamin olduğu düşünülür. Öyle ki bu tür kafa karışıklıkları meslek profesyonelleri arasında dahi yaygındır.
Peki fark nedir? Gelin kafa karışıklıklarını ortadan kaldıralım.
Folat, B9 vitamininin doğal olarak oluşan halidir. Bilinen en yaygın folat kaynağı yeşil yapraklı sebzelerdir.
Ayrıca folat, benzer beslenme özelliklerine sahip bir grup ilgili bileşiğin genel adı olarak da kullanılır.
B9 vitamininin aktif formu, levomefolik asit ve 5-metiltetrahidrofolat olarak bilinen bir folat türüdür.
Sindirim sisteminizde, çoğu diyet folatı kan dolaşımına dahil olmadan öne 5-metiltetrahidrofolata dönüştürülür.
Folik asit ise aynı zamanda pteroilmonoglutamik asit olarak da bilinen B9 vitamininin sentetik bir formudur.
Bu form gıda takviyelerinde kullanılır. Buna ek olarak kahvaltılık tahıllarda ve mısır gevreklerinde yaygın kullanılır.
Folattan farklı olarak, folik asidin tamamı sindirim sisteminde 5-MTHF formuna dönüştürülmez.
Bunun yerine karaciğerde ve diğer dokularda dönüştürme sağlanır. Ancak bu süreç bazı insanlarda yavaş ve verimsiz olabilir. Vücut, küçük dozdaki folik asidi dahi metabolize edemeyebilir.
Bu metabolize edilemeyen folik asit ise çok çeşitli sağlık sorununu beraberinde getirebilir.
Bu sağlık sorunlarına engel olmak için folik asidin beraberinde diğer B grubu vitaminlerinin -özellikle B6 vitamini- alımının etkili olabileceğini öne süren çeşitli çalışmalar yürütülebilmektedir.
2015 yılında yapılan önemli bir araştırmaya göre maternal folik asit takviyesi, doğuştan kalp kusurları riskini önemli ölçüde azaltıcı etkiye sahiptir.
Bu tür kusurlar, her 1000 doğumdan 8’inde görülmektedir. Söz konusu kusurlar kalbin iç duvarlarında, kalp kapakçıklarında ve kalbin atardamarlarında – damarlarında görülebilir.
Ayrıca aynı çalışma erken gebelikte folik asit takviyesinin yarık dudak ve yarık damak şikayetlerini önlemeye de yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…