Fruktooligosakkarit

Fruktooligosakkarit İçeren Besinler: Ne İşe Yarar?

Fruktooligosakkarit (FOS) diğer bilinen isimleri ile Oligofruktoz(Oligofructose) ya da oligofruktan bir tür prebiyotik diyet lif besindir.

Bu diyet lif, suda çözünür yapıdadır.

Kıymetli ve sağlıklı lifin tüketimine bağlı olarak tokluk hissi artabilir, bağırsak sağlığını iyileşebilir ve kötü kolesterolü azaltılabilir.

Lif; GI kanalında bulunan iyi bakterileri besler ve sindirim sisteminin sorunsuz çalışmasını destekler.

Oligofruktoz iştah, kan şekeri seviyeleri ve vücut ağırlığı üzerindeki yararlı etkileri ile yaygın olarak bilinir.

Uzun süreli tokluk hissi ile kilo kaybını kolaylaştırabilir.

Fruktooligosakkarit Ne İşe Yarar?

Oligofruktoz ve inülin tipi fruktanlar, genel olarak, sağlıklı bir kiloyu korumaya yardımcı olmaktan çok daha fazlasına etki edebilir. Bu besinler, sindirim sisteminin sorunsuz çalışmasını sağlayarak düzenli bağırsak hareketlerini destekleyicidir.

Oligofruktoz, yararlı bağırsak bakterilerini besler ve bu da kolorektal kansere, inflamatuar bağırsak bozukluklarına ve mineral eksikliklerine karşı korunmaya yardımcı olabilir.

Ayrıca kötü kolesterol seviyelerini düşürebilir, vücutta yağ depolamasını azaltabilir ve laktoz sindirimini iyileştirebilir.

Oligofruktoz gibi fermente olabilen lifler vücutta belirli besinlerin daha verimli bir şekilde emilmesine de yardımcı olabilir.

Fruktooligosakkarit İçeren Besinler Nelerdir?

Fruktooligosakkaritler, kısa fruktoz zincirlerinden oluşmaktadır.

Kısaca FOS olarak da bilinirler ve bazı bitkisel besinde doğal biçimde bulunurlar.

Bu besinlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

Muz,

Kuşkonmaz,

Soğan,

Sarımsak,

Pırasa,

Enginar,

Karahindiba bu besinlerdendir.

Fruktooligosakkarit besinler, son derece düşük kaloriye sahiptir. Sindirilemez yapıdadır, bu nedenle kan şekeri seviyeleri üzerinde bir etkileri yoktur.

FOS Olası Yan Etkileri ve Zararları Nelerdir?

Aşırı kullanımı, bazı insanlar için mide ve bağırsak şikayetlerine neden olabilir. Potansiyel yan etkiler şöyle sıralanabilir:

İshal,

gaz ve şişkinlik,

karın krampları.

Dikkat!

Olası yan etkilerden kaçınmak adına günlük lif alımının 25 – 30 gramdan daha fazla olmaması önerilmektedir. Kronik kabızlık şikayetiniz var ise diyetinize lif eklemek akıllıcadır. Ancak bu ekleme yavaş bir biçimde günden güne yavaş bir biçimde arttırılarak yapılmalıdır.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Beslenme

Sahte Zeytinyağı İçinde Ne Var?

Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…

20 saat önce
  • Sağlık

Ruj Sağlığa Zararlı mı?

Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…

4 gün önce
  • Sağlık

Lip Balm Bağımlılık Yapar mı?

Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…

4 gün önce
  • Sağlık

Brassaiopsis Glomerulata Nedir? Faydaları

Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…

5 gün önce
  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

2 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

2 ay önce