Gelin parmağı mantarı Latince ismi ile Ramaria formosa, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da bulunan bir mercan mantarıdır. Tüketildiğinde hafif zehirli olduğu ve mide bulantısı, kusma, ishal ve kolik ağrı gibi akut gastrointestinal semptomlara yol açtığı yaygın olarak kabul edilir.
Yaklaşık 20 cm yüksekliğe ulaşan pembemsi, çok dallı bir mercan şeklidir. Geniş yapraklı ormanlık alandaki bu nadir mercan mantarının rengi çok değişkendir. Bazı örneklerde daha çok turuncu bir renk tonu vardır, ancak belki de en çekici olanı pembedir. Genç meyve gövdelerinin narin rengi kısa sürede kaybolur. Kuzey Amerika’da toplanan bazı formlar, genellikle Avrupa örneklerinde ortak olan acı tattan yoksundur ve farklı bir türü temsil edebilir.
Ekoloji: Sert ağaçlarla mikorizal (bazen kozalaklılarla); tek başına, dağınık veya topluca büyümek; yaz ve sonbahar; görünüşe göre Kuzey Amerika’da yaygın olarak dağıtılıyor.
Meyve Gövdesi: 7-20 cm yükseklik; 3-15 cm genişliğinde.
1797’de Alman mikolog Christian Hendrik Persoon, bu türü ilk kez Clavaria formosa adı altında tanımlamıştır.
Etli kısım: Beyazımsı ila pembemsi; yumuşak; tabanda kuruduğunda tebeşir benzeri.
Acı tadı kişiyi bu türü yemekten caydırmazsa, mide bulantısı ve/veya kusma, kolik veya kramplı karın ağrısı ve ishal gibi değişken semptomlarla kendini gösteren hafif ila orta dereceli, kendi kendini sınırlayan gastrointestinal toksisiteye maruz kalırlar.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…