Gelincik Otu
Kışın bitimine yakın ve bahar aylarının başlaması ile gelincikler kırlık arazide, yol kenarlarında görülmeye başlanır. En çok kırmızı renkte olanlar dikkatimizi çeker ama gelincik doğada mor, pembe, fuşya, turuncu hatta beyaz renkte de vardır.
Bu narin mi narin, harika bitki sadece güzel bir görüntüye sahip değildir. Aynı zamanda sağlık üzerinde de oldukça fazla olumlu etkiye sahiptir. Ayrıca bitkinin yeşil kısımları da oldukça lezzetlidir.
Gelinciğin neredeyse her kısmından faydalanılır. Kış aylarında bitki henüz çiçeklenmemişken gelinciğin yaprakları ve sap kısımları toplanır ve türlü yemeği yapılır.
Gelincik otu kavurması, gelincik otu yoğurtlaması, gelincik otu çorbası, salatası kış aylarında, Ege’de evlerde sık sık yapılır. Gelincik; kazayağı, ebegümeci, ısırgan gibi diğer otlarla harmanlanarak da kullanılır, leziz mi leziz saç böreği, otlu gözlemesi yapılır.
Bahar aylarında, gelincikler çiçek açtığında da toplanır. Çiçek ve keseli tohum kısımları kullanılır.
Çiçeğinden, gelincik şerbeti ve gelincik reçeli yapılır.
Çiçekler kurutulduktan sonra zeytinyağı ile karıştırılır ve öksürüğe, nezle, gribe karşı yöre insanı tarafından yıllardır kullanılır.
Gelincik çiçeğinin yatıştırıcı etkisi de vardır. Bu özelliğinden faydalanmak için çay olarak da hazırlanır. Yatmadan önce bir bardak gelincik çayı rahat bir uyku sağlar.
Gelincik çiçeği ve tohumları cildi yatıştırıcı etkiye sahiptir. Gelincik güçlü bir antioksidandır, ciltte kaşıntı, kızarıklık, hassasiyet gibi durumlarda kullanılır. Hatta birçok kozmetik ürünün içeriğinde de kendine yer bulur.
Gelincik çayı doğal antidepresan özellikler taşır. Bu çay, bitkinin kurutulmuş yaprakları ile hazırlanır.
Kurutulmuş ve öğütülmüş 2 çay kaşığı gelincik yaprağı kaynamış suyun içine atılır. Demlenmesi için 5 dakika kadar beklenir ve ardından tüketilebilir. Günde 3 bardaktan daha fazla tüketilmesi ise önerilmez.
Bu çay özellikle yatma zamanına yakın tüketilmelidir. Rahatlatıcı, uyku yapıcıdır.
Şimdi İnceleBu tarifi hazırlamak oldukça kolaydır. Kış aylarında doğdan topladığınız ya da köylü pazarlarından satın aldığınız 1 bağ gelincik yeterlidir. Bazı yörelerde bu ota kapurcak otu da denilir.
Malzemeler
1 bağ gelincik otu
1 orta boy soğan
Zeytinyağı
İsteğe göre sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt
Gelincikler ve soğan orta irilikte doğranır orta ateşte zeytinyağında ara ara karıştırılarak kavrulur. İlave su eklemek gerekmez. Kavrulup renk değiştiren otlar servis tabağına alınır ve isteğe göre üzerine sarımsaklı ya da sade yoğurt ilave edilir. Özellikle süzme kese yoğurdu gelincik kavurmasına çok yakışır. AFİYET OLSUN.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…