Gerbera

Gerbera Çiçeği Bakımı: Nasıl Yetiştirilir?

Gerbera çiçeği veya transvaal Papatya; kırlardaki beyaz ve sarı papatyalarla benzer aileden bir bitkdir. Güney Afrika’da bir ev bitkisi olarak yetiştirilir.

Gerbera çiçekleri çok iri birer papatya gibidir. Çiçekler çeşitli renklerde olabilir. Sarı, pembe, turuncu ve kırmızı en yaygın olanlardır.

Çiçek aranjmanı söz konusu olduğunda dünya çapında en sık kullanılan kesme çiçeklerinde başında gelir..

Latince ismi: Gerbera Jamesoni

Bitkiyi yetiştirmeye gelince açık havada kolay, ev bitkisi olarak ise biraz daha zor bir sürecin sizi beklediğinden söz edilebilir. Bununla birlikte, çoğu ev bitkisine kıyasla gene de bakımı çok zor değildir.

Bitki çiçek açarken gerçekten çok güzel ve caziptir. Diğer zamanlarda ise ciddi bir çekicilikten yoksundur ve bu nedenle, çiçek açmamışsa, çok uzun süre etrafta olmasını isteyeceğiniz bir ev bitkisi olmayabilir.

İyi haber ise şudur ki doğru bakım ile gerbera oldukça bol miktarda yeni çiçekler üretir. Bitki bolca güneşe ihtiyaç duyar. Ancak iç mekanlarda sızan parlak ışık, Gerberaların pek de hoşlanmadığı çok fala ısı üretir.

Sonuç olarak, aşağıda ayrıntıları verilen bakım gereksinimlerini karşılayamazsanız, bir Gerbera iç mekanda genellikle poinsettia, krizantem veya sümbül  gibi bir saksı bitkisi gibi muamele görür. Ve keyifli, çiçekli zamanları yılın yalnızca 1 – 2 ayıyla sınırlı kalır.

Gerbera Çiçeği Bakımı

Işık

Bu bitkilerin iyi bir parlak ışığa sahip olması gerekir, ancak doğrudan sert güneş ışığı Gerbera’nıza hızla zarar verebilir. Yoğun güneş yaprakları yakabilir ve bitkinizin etrafındaki sıcaklığı çok yüksek seviyelere çıkarabilir.

Planladığınız yerleşim, sabahları veya öğleden sonraları günde birkaç saat tam güneş alırsa, bu mükemmel olur.

Sulama

Hedef; kuru veya sırılsıklam ıslak toprak yerine nemli olmalıdır. Nemli bir bitkiyi tekrar sulamayın, önce toprağın üst kısmının kurumasını bekleyin.

Yılın daha sıcak aylarında, belki de haftada bir veya iki kez sık sık sulamaya çalışın.

Elbette evinizin ne kadar sıcak olduğuna ve bitkinizin ne kadar ışık aldığına bağlı olarak bu sayı değişebilir.

 Daha serin ve daha az aydınlık koşullarda yetişen bitkilerin kuruması daha uzun sürer ve bu nedenle sıcak ve güneşli alanlarda yetişen bitkilere göre daha az suya ihtiyaç duyar.

Nem

Çoğu evde bulduğunuz nem fazlasıyla yeterlidir. Ancak banyo gibi çok nemli yerlerden kaçının çünkü bu bitkinin yapraklarında ve çiçek tomurcuklarında mantar oluşumunu teşvik edebilir.

Besleme

Gerberanızı kalıcı bir ev bitkisi olarak tutmayı planlıyorsanız, besleme oldukça önemlidir. Tekrar çiçeklenmeyi teşvik etmek için domates yemi gibi potasyum (veya potas) açısından yüksek bir gübre tercih edebilirsiniz.

Bitkiniz kış aylarında çiçek açıyor ve büyüyorsa, düşük düzeyde besin sağlamaya devam etmenizde bir sakınca yoktur.

Sıcaklık

13°C- 24°C ideal sıcaklık aralığıdır.  Bu aralıkta çiçekler çok daha uzun süre dayanacaktır.

Saksı değişimi

 Bunu yılın herhangi bir zamanında yapabilirsiniz ve bir sonraki saksı bir öncekinden sadece biraz daha büyük olmalıdır. Aksi halde saksı değişimi bitkinizde şok etkisi yapabilir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

4 hafta önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

4 hafta önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce