Gochujang, başta kurutulmuş öğütülmüş şili biber ve yapışkan pirinç olmak üzere çeşitli malzemeler ile yapılan baharatlı, fermente edilmiş bir macun ya da sostur.
Salça kıvamındadır ve Kore mutfağın özgüdür. Tatlı, baharatlı, tuzlu, umami bir tada sahiptir.
Macunun içinde öğütülmüş şil biber ve yapışkan pirincin yanı sıra; fermente soya fasülyesi tozu, arpa maltı tozu ve tuz, Aspergillus oryzae veya Japonca’da koji adı verilen bir mantar yaygın biçimde kullanılır.
Koji, Japonya’nın “ulusal mantarı” olarak kabul edilir ve soya sosu, miso ve diğer birçok Japon yemeğinin üretiminde kullanılır.
Gochujang parlak, kiremit kırmızısı bir renge ve baharatlı, tatlı, umami bir tada sahiptir ve buna kimchi ve kombucha gibi fermente gıdaların karakteristik keskin tadı eşlik eder.
Soslarda, buğulamalarda, marinatlarda, ve çorbalarda bir bileşen olarak yaygın kullanılır veya Tabasco gibi yumurtalarınızın üzerine serpilir.
Bununla birlikte, ondan doğrudan bir sos da yapılabilir. Bu Kore sosu; bal, şeker, pirinç sirkesi, susam yağı ve sarımsak ile birlikte gochujang’dan yapılır.
Bir çay kaşığı gochujang tavada kızartmayı canlandıracaktır. Mayonez ile birleştiğinde leziz bir sandviç sosu olur.
Süt bazlı olanlarla olduğu gibi domates bazlı malzemelerle de iyi eşleşir.
Gochujang, geleneksel fermantasyon sürecinden gelen karakteristik keskin, yoğun, baharatlı, tatlı bir umami aromasına sahiptir.
Gochujang Gochugaru Farkı Nedir?
Gochujang, öğütülmüş şili biberden ve diğer bileşenlerden yapılan fermente bir ezmedir.
Gochugaru ise şili biberlerinin kendilerinin adıdır, genellikle kurutulur ve bir toz haline getirilir. Gochugaru, Kore mutfağında bir çeşni olarak da kullanılır, ancak fermente edilmiş bir şili ezmesi değil, bir şili tozudur.
Gochujangı bulamazsanız; kırmızı miso ezmesi, kırmızı pul biber ezmesi, sriracha sosu veya Tay biber salçasından elinizde olanları harmanlayarak bir ikame hazırlayabilirsiniz.
Fermente gıdalar uzun bir raf ömrüne sahip olma eğilimindedir ve gochujang da bir istisna değildir.
Gochujangın buzdolabında saklanması gerekmez. Gene de çoğu kişi onu buzdolabında saklamayı tercih eder.
Buzdolabınsa saklama sosun kurumasına neden olabilir, bundan kaçınmak için ağzını sıkıca kapattığınızdan emin olun.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…