Graviola (soursop) Türkçe ismi ile tarçın elması; yıldız meyvesi, ejder meyvesi gibi tropikal meyveleri deneyimlemeyi seven kişilerin yeni gözdelerindendir.
Latince ismi: Annona Muricata
Graviola meyvesi esasen Karayiplere özgüdür. Bu meyvenin görüntüsü de bir hayli sıra dışıdır. Oldukça iri sayılabilecek olan tarçın elmasının dış yüzeyi yeşil ve tırtıklıdır. İçi ise süt beyazı ve çekirdeklidir.
Meyvenin tadı çok baskın değildir. Deneyimleyenler onun tadında ananas, çilek ya da muz ile benzerlikler görmüştür.
Soupsop, yetiştiği coğrafyalarda en sık biçimde sağlık üzerindeki olumlu etkileri sebebi ile tercih edilen bir meyvedir.
Meyvenin içerdiği antioksidan miktarı yaban mersininin iki katı kadardır. Ayrıca sayısız vitamin ve minerali de bünyesine barındırır.
Cilt, saç ve sindirim sağlığını desteklemek ve stresle baş etmek için kullanıldığı bilinmektedir.
Ağacın meyvelerinin yanı sıra yaprakları da sağlıklı yaşlanmadan, kalp sağlığına dek çok çeşitli amaçla kullanılmaktadır.
Bugüne dek bu meyvenin yetiştiği tropikal bölgeler dışında pek bilinmemesi ve tüketilmemesinin sebebi meyvenin hassas yapısıdır. Uzun yollara dayanıklı olmayan grovialanın ancak yaprak kısımlarından hazırlanan kapsül ve çayların satışı yapılmaktadır.
Son yıllarda ise groviala içeren ürünlerin çeşitliliği bir hayli artış göstermiştir.
Grovialı bitki çayları, barlar, hatta cilt bakım ürünleri revaçtadır.
Meyvenin dalından koptuğu hali ile bir ön işlem olmaksızın tüketiminde bir sakınca yoktur.
Genellikle dış kabuğu ve çekirdekler meyveden ayrılır ve tüketilmez. Beyaz etki kısım ise dilimlenerek yemeye hazır hale getirilir.
Ülkemizde bu meyvenin yetiştirilebileceği bölgeler kısıtlıdır. Ancak bu tropik meyvenin yetiştirciliğini topraklarımızda yapmak imkansız değildir. Çok çeşitli tropikal meyveye ev sahipliği yapan Ege ve Akdeniz kıyılarımızındaki illerin bir kısmı tarçın elması yetiştiriciliğine de uygundur.
Groviola yetiştiriciliği için en ideal illerin başında Antalya, Mersin ve Muğla’nın Akdeniz’e bakan kısımları gelmektedir.
Türkiye’de bu meyvenin yetiştirciliğini yapan az sayıda üretici vardır. Ancak bu üretimler ülke çapında bir satışa henüz dönüşmemiştir. O nedenle meyvenin taze ya da kuru halde tedariği bir hayli güçtür.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…