Guatrojenik besinler (goitrogenic); vücuda alındıklarında tiroit hormonu üretimini etkileyebilen maddeler içeren besinlerdir.
Örnek olarak lahana, brokoli, karnabahar, ıspanak, soya ve bazı meyveler gösterilebilir.
Ancak, bu besinlerin tiroit bezine zarar verebileceği ya da guatr riskini artırabileceği konusunda kesin bir kanıt yoktur. Genellikle bu besinler, normal bir diyet içinde tüketildiğinde sorun yaratmazlar ve aşırı miktarda tüketilmedikçe tiroit sağlığı üzerinde bir etkileri yoktur.
Ancak, tiroit hastalığı olan veya tiroit fonksiyonlarıyla ilgili sorunları olan kişilerin bu besinleri tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilir.
Evet, pancarın da diğer bazı sebzeler gibi goitrogenik etkisi vardır. Pancarda bulunan bazı maddeler, tiroit bezinin normal işlevini etkileyebilir ve tiroit hormonu üretimini azaltabilir. Ancak, pancarın tüketimi normal seviyelerde olduğunda genellikle sağlıklı kişiler için sorun yaratmaz.
Evet, mercimek guatrojenik yiyecekler arasında kabul edilir. Mercimek; fitik asit gibi bileşikler içerir, bu da iyotun emilimini azaltabilir, ayrıca saponinler ve proteaz inhibitörleri gibi diğer guatrojenler de bulunur.
Ancak, mercimeklerin guatrojenik etkileri nispeten hafiftir ve dengeli bir diyetin sağlıklı ve besleyici bir parçası olabilirler, özellikle ılımlı miktarlarda tüketildiğinde.
Mercimeğin pişirilmesi de guatrojenik özelliklerini belirli bir ölçüde azaltabilir.
Tiroid sağlığını destekleyebilecek bazı anti-guatrojenik besinler şunlardır:
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…