Güvem eriği; göven, çakal eriği, domuz eriği, dağ eriği, yaban eriği, kuş eriği… gibi çeşit çeşit isim ile anılan yabani bir tür meyvedir.
Latince ismi: Prunus spinosa
Küçük taneli, koyu renkli bu meyve adından çok çeşitli sağlık faydası ile söz ettirir.
Bitkinin meyve kısımlarının yanı sıra mevsiminde açan beyaz çiçekleri de şifa amaçlı toplanır ve ilaç yapımında kullanılır.
Soğuk algınlığı, öksürük, mide şikayetleri, böbrek şikayetleri, kabızlık ve yüksek şeker için tercih edildiği bilinir.
Yapılan çeşitli araştırmalar güvem eriğinin çeşitli kanser türlerine karşı da koruyucu olabileceğini ortaya koymaktadır.
Şimdi Satın AlMeyveler dalından koptuğu gibi taze taze tüketilebilir. Bunun dışında kurutularak yıl boyu kullanılabilir hale getirilir.
Çakal erikleri işlenerek lezzetlendirilebilir. Taneler ile reçel, marmelat, şurup ve hatta sirke yapılabilir.
Çiçeklerin ve meyvelerin demlenerek çayı hazırlanabilir.
Taze meyveler pastalarda, tartlarda kullanılabilir.
Çay için kuru ve taze meyveler ile kuru ya da taze haldeki çiçekler kullanılabilir.
Çiçekler ile çay hazırlanacaksa 2 tutam çiçek yeterlidir. Çiçekler demlenirken kaynama noktasına ulaşmamış su kullanılmalıdır. Ve kesinlikle bu çiçekler ocak üzerinde kaynatılmamalıdır!
Sıcak su içine atılan 2 tutam çiçeği demlemek için ağzı kapalı biçimde 3-4 dakika bekletmeniz yeterlidir.
Meyveleri yıl boyu tüketebilmenin bir yolu da onları kurutmaktır. Erikler çekirdekli ya da çekirdeksiz olarak kurutulabilir.
Yıkanan meyveler yarı gölge bir yere birbirlerine çok fazla değmeyecek biçimde serilir ve üzerlerine ince bir tülbent serilerek kurutulur.
Eğer çekirdeksiz kurutma yapılacaksa, kurutma öncesi meyveler ikiye bölünmeli ve orta kısımdaki çekirdekleri nazikçe çıkarılmalıdır.
Çakal eriği genel olarak sonbahar mevsiminde toplanmaktadır. Tam zaman, hasadın yapılacağı bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak ideal zaman eylül ayının sonuna doğru olarak kabul edilir.
Bu meyvenin şekeri dengelemede yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Bu amaçla meyveler sıklıkla çay olarak demlenerek ya da sirke olarak kullanılmaktadır.
Şimdi Satın AlHayır bu iki tür tamamen farklıdır. Akrabalıkları yoktur.
Çakal eriği ayrıca aronya meyvesi ile de sıkça karıştırılır fakat gene bu iki tür de tamamen farklıdır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…