Hamilelikte altın çilek tüketimi içerdiği vitaminler ve mineraller düşünüldüğünde oldukça akıllıcadır. Sadece hamilelik sürecinde değil altın çilek her zaman sayısız sağlık faydası ile tam bir süper besindir!
Latince ismi: Physalis peruviana
Bektaşi üzüm olarak da bilinen bu altın renkli küçük bir domatesi andıran meyve, yabani olarak ve zirai olarak yetişir.
Taze ya da kurtulmuş halde tüketime uygundur. Ve reçel ya da puding olarak hazırlanarak da yenebilir.
İçeriğinde sayısız antioksidan vardır.
Eşsiz bir E vitamini, K vitamini ve A vitamini kaynağıdır.
Antiinflamatuar görevi gören bileşenlerce zengindir.
Diğer meyvelere kıyasla şeker oranı oldukça düşük seviyededir.
Altın çileğin özellikle hamilelik dönemi için eşsiz bir meyve olmasının sebebi içerdiği yüksek A Vitamini ve betakaroten seviyesidir.
Uzmanlar hamile kadınların A vitamini alımlarını normale kıyasla %40 oranında arttırmasını tavsiye etmektedir.
Beta Karoten ise kronik hastalıklara karşı koruyan ve vücutta A vitaminine dönüşen bir antioksidandır. Ve dahası bebeğin cildini, kemiklerini, gözlerini ve hücre büyümesini olumlu yönde etkiler.
Şimdi Satın AlDikkat!
Olası yan etkilerden kaçınmak için hamilelik döneminde altın çilek tüketmeye başlamadan önce doktorunuza danışınız.
En yüksek oranda verim için meyvenin taze halde tüketimi tavsiye edilir. Bazı çilekler tatlıyken bazıları daha mayhoş bir tada sahiptir. Bu meyvenin olgunlaşmasın göre de değişmektedir.
Altın çilek hasat edildikten sonra olgunlaşmaya devam eden -avokado ya da domates gibi- bir meyve değildir. Bu nedenle satın alırken tam olarak olgunlaşmış, altın renkli çilekler tercih edilmelidir.
Ekşi olan çileklerin tadını dengeleme için tuzla birlikte tüketebilirsiniz. Bunun için meyveleri ortandan ikiye bölün ve hafifçe tuzlayın. Kırmızı toz biber ile tüketenler de vardır.
Şimdi Satın AlÇilekleri ayrıca
Her doğal bitki gibi altın çilekler de bazı durumlarda olası yan etkilere sahiptir.
Öncelikle meyvelerin tüketiminde aşırıya kaçmamak önemlidir.
Bir diğer önemli noktada tam olgunlaşmamış yani ham haldeki çileklerin tüketiminen kaçınmak gerekliliğidir. Henüz tam olgunlaşmamış çileklerin zehirli olabileceği bilinmektedir.
Ülkemizde bir vakada kilo kaybı amacıyla çok aşırı miktarda altın çilek tüketimine bağlı yüksek tansiyon ve beyin kanaması kaydedilmiştir.
Çok yüksek dozda altın çilek -özellikle yaprak kısımları- bağırsakta toksititeye neden olur. Kusmaya, baş ağrısına ve nadir durumlarda ölüme yol açabilir.
Ülkemizin sıcak bölgelerinde, kıyı şeridinde yetiştiriciliği yapılır. Yenilebilir yabani altın çilek ülkemizde görülmez. Birkaç yabani tür doğada bulunur fakat bunlar kesinlikle yenilebilir türler değildir ve zehirlidir.
Özellikle Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde yaygın zirai yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Şimdi Satın Al
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…