Hamilelik

Hamileyken Ne Yenir?

Hamileyken Ne Yenir?

Ne kadar çok istesek de, herkes için işe yarayan tek bir “mükemmel” diyet yoktur. İhtiyaçlarımız, genetiğimize ve ne kadar aktif olduğumuz gibi yaşam tarzı faktörlerine göre değişir.

Genetik, hangi yiyeceğin bizim için en iyi olduğunu nasıl etkiler? Basitçe söylemek gerekirse, vücudumuz genellikle atalarımızın yediklerini yemeye uyarlanmıştır ve bu büyük ölçüde değişir.

Örneğin, Okinawalılar geleneksel olarak kalorilerinin yaklaşık %85’ini çoğunlukla mor tatlı patates olmak üzere nişasta şeklinde tüketirlerdi.

Açıkçası bu çok yüksek karbonhidratlı bir diyet, ki bu birçok uzmanın tavsiye ettiğinin tam tersi ve yine de “Ortalama yaşam süresi kadınlar için 86, erkekler için 77,6 yıldı.

Öte yandan, Kuzey Kutbu’ndaki Inuit halkı, meyve ve sebzelerle birlikte neredeyse yalnızca protein ve yağ tüketiyor. İlginç bir şekilde, daha yüksek karbonhidrat oranına sahip modern bir diyete geçtiklerinde sağlık sorunları geliştirme eğilimindedirler.

Kısaca sizin için neyin işe yaradığı, genetiğinize ve yaşam tarzınıza bağlı olarak değişecektir. Bununla birlikte, pek çok kültürde kadınları hamilelik ve emzirme sürecinde desteklemek için yararlı kabul edilen bazı ortak ilkeler/kutsal yiyecekler vardır.

Hamileyken Ne Yenir? Hangi Vitaminler Alınır?

Vücudunuz bu mucizevi görevleri yerine getirirken, işini etkili bir şekilde yapmak için uygun yapı malzemelerine ihtiyaç duyar.

Yalnızca mevcut olanı kullanabildiğinden, hem sizin hem de bebeğinizin ihtiyacınız olanı alabilmesi için sağlıklı, besleyiciliği yoğun yiyeceklerle karnınızı doyurmanız çok önemlidir.

Önce bazı önemli besin maddelerini ve hamilelik sırasında oynadıkları rolleri gözden geçirelim:

A vitamini 

A vitamini bebeğin organlarının, kemiklerinin, gözlerinin ve merkezi sinir sisteminin oluşumu ve büyümesi için gereklidir. Annenin bağışıklık sağlığını destekler ve enfeksiyonlarla savaşır, doğum sonrası doku iyileşmesini destekler ve bebeğinizin iyi bir görüşe sahip olması için çok önemlidir.

B Vitaminleri

MTHFR; %30-50’mizde bulunan bir genetik mutasyonun adıdır. Hamilelik sırasında çok önemlidir çünkü MTHFR enzimi, folat olarak da bilinen B9 Vitaminini kullanılabilir formu olan metilfolata dönüştüren şeydir.

Spina bifida ve nöral tüp kusurlarını önlemek için hamilelikten önce ve hamilelik sırasında ekstra folik asit alımı gerekir, ancak MTHFR’ye sahip olanlar için bu işe yaramayacaktır.

 Sentetik folik asidi kullanılabilir forma dönüştürme kapasiteleri %40-70 oranında azalır. Daha da kötüsü, dönüştürülmemiş folik asit vücutta folat reseptör bölgelerine yapışabilir ve kullanılabilir formu almayı engelleyebilir.

C vitamini

C vitamini, vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasına, kemik ve eklem sağlığı için kollajen üretmesine, kan şekerini stabilize etmesine, yaraları iyileştirmesine ve cildi sağlıklı tutmasına yardımcı olan suda çözünen bir vitamindir.

Ayrıca vücudunuzun hemoglobin seviyenizi optimum seviyede tutan ve anemiyi önleyen demiri emmesine yardımcı olur. Hamilelikte bebeğinizin doku ve kemik oluşumuna yardımcı olur ve antioksidan özellikleri plasentanın kan damarlarını güçlendirerek oksidatif stres ve preeklampsi riskini azaltır.

Son araştırmalar, C vitamininin stresin fiziksel ve psikolojik etkilerini azaltabileceğini göstermiştir.

En iyi C vitamini kaynakları lahana turşusu, turunçgiller, çilek, kivi, karnabahar, brokoli, domates, koyu yeşillikler ve biberdir.

D vitamini

Genellikle “Güneş Işığı Vitamini” olarak adlandırılan D Vitamini, güçlü kemikler ve dişler için gereklidir.

Bununla birlikte, fetal akciğer gelişimi, bağışıklık düzenlemesi, hormon dengesi ve insülin direncinin önlenmesi, nörolojik problemler ve kalp-damar hastalıkları için de çok önemlidir . Optimal seviyelere sahip anneler, gestasyonel diyabet, enfeksiyonlar, gebeliğe bağlı hipertansiyon, preeklampsi ve erken doğum risklerini önemli ölçüde azaltır.

Morina karaciğeri yağı, yağlı balık ve balık yumurtası, pastörize tereyağı ve yumurta gibi birkaç iyi D vitamini kaynağı vardır.

E vitamini

Yaygın olarak tokoferol olarak bilinen E vitamini; hücreleri serbest radikal hasarından koruyan, hücresel yapıyı destekleyen, bağışıklık sistemini güçlü tutan ve vücudun kırmızı kan hücreleri oluşturmasına yardımcı olan bir antioksidandır.

 Yeni araştırmalar, bir annenin doğumda seviyeleri düşükse, çocuğun astım gelişme riskinin daha yüksek olabileceğini düşündürmektedir.

En yüksek miktarda E Vitamini içeren yiyecekler arasında otla beslenen hayvansal yağlar, taze öğütülmüş tahıllar, kabuklu yemişler, tohumlar, sebzeler ve meyveler bulunur.

Hamileyken Ne Yenir?: Hamileyken Ne Kadar Protein Yemeliyim?

Bu hamilelikte beslenme ile ilgili en sık sorulan sorulardan biridir. Biz yiyecekleri makro ve mikro besinler olarak kategorize etmeden önce, endüstri öncesi toplumlar sadece isteklerini takip ettiler ve doyuncaya kadar besleyici yiyecekler yediler.

Kimse oturup yemek üzere oldukları öğünde kaç gram protein olduğunu hesaplamıyordu.

Çoğunlukla bedenlerimiz akıllıdır ve neye ihtiyacımız olduğunu bize bildirir, ancak bazen modern faktörler nedeniyle (çok fazla şekerin mevcudiyeti gibi) vücudumuzun istekleri çarpık olabilir.

Protein söz konusu olduğunda, modern anneler her gün 75 ila 100 gram protein hedeflemelidir.

Yine de nicelikten daha önemli olan niteliktir. Pastörize etler, yumurtalar ve süt ürünlerini; açıkla paketlenmiş protein barlardan daha nitelikli protein kaynaklarıdır.

Kendinizi sürekli tatlı veya karbonhidrat isterken bulursanız, bu, protein alımınızı artırmanız gerektiğinin bir işareti olabilir.

Hamilelikte Sınırlandırılması veya Kaçınılması Gereken Yiyecekler

  • Şeker ve yapay tatlandırıcılar (meyve suyu ve alkolsüz içecekler dahil)
  • Kafein
  • Alkol
  • Filizler
  • Şarküteri ürünleri
  • Yumuşak çiğ peynirler

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Tarif

Fıstık Şeklinde Tatlı Tarifi

Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…

2 gün önce
  • Saç Bakımı

Babassu Yağı Nedir? Saça Faydaları Nelerdir?

Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…

6 gün önce
  • Sağlık

Kıvırcık Nane PCOS için Etkili mi? Bilimsel Çalışmalar Ne Diyor?

Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…

2 hafta önce
  • Tarif

Kimchi Baharat Karışımı Nasıl Hazırlanır?

Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…

3 hafta önce
  • Beslenme

Taze Kişniş Tadı Neden Sabun Gibi?

Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…

3 hafta önce
  • Beslenme

Sahte Zeytinyağı İçinde Ne Var?

Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…

3 hafta önce