Hangi tuz daha sağlıklı? sorusu son zamanlarda hepimizin aklını kurcalıyor. Himayala tuzu, kaya tuzu, sofra tuzu, koşar tuzu, deniz tuzu, kelt tuzu… liste uzayıp gidiyor.
Peki evlerimizde, sofralarımızda hangisini tercih etmeliyiz?
Tuz doğal bir tatlandırıcı ve dahası doğal bir besin koruyucusudur. En lezzetli yemekler bile tuzu olmadan istenen tadı vermez.
Ayrıca tuz vücudumuz için gerekli olan sodyumu bünyesinde barındırır. Fakat bununla birlikte, sodyum fazla tüketildiğinde potansiyel olarak zararlıdır.
Bazı tuzlar sodyumun yanı sıra magnezyum ve potasyum gibi daha fazla minerali az miktarda da olsa içerir.
Sofra Tuzu – Rafine Tuz
Sofra tuzları işlenmiş rafine tuzlardır. Dışarıdan iyot ilavesi yapıldığı için iyotlu tuz olarak da bilinirler.
Sofralarda, evlerde yaygın biçimde tercih edilirler. Kullanımları kolaydır.
Genellikle ince ve granül yapıda olan sofra tuzlarının tanecikleri birbirine yapışmaz, nemli yapıda değildir. Bunun elbette bir sebebi vardır!
Sofra tuzları içinde topaklanma önleyici kimyasallar vardır.
Dahası bazı rafine tuzlarda topaklanma önleyicilere ek olarak ayrıca şeker ve diğer katkı maddelerini de vardır.
Deniz tuzu
Deniz tuzu, deniz suyunun buharlaşmasıyla üretilir.
İnce taneli ya da iri kristalli yapıda olabilir.
Deniz tuzu; demir, potasyum ve çinko gibi eser miktarda ekstra mineral içerebilir. Bu da farklı bir lezzet vericidir.
Ancak denizlerdeki kirlenmelerden kaynaklı deniz tuzlarında kirlenme olabilir. Ve istenmeyen çeşitli mikroplastikler tuza karışabilir.
Himalaya tuzu dünyanın yalnızca belli bir bölgesinde çıkarılan bir türdür. Pembe rengi içerdiği eser miktarda demir oksitten kaynaklıdır.
Genellikle pişirme sonrası yemeklere eklenen ve lezzeti için tercih edilen bir tuzdur. “Bitirme tuzu” olarak da bilinir.
Tuzun pembe tonu özellikle çıkarıldığı bölgeye ve içerdiği demir oksit miktarına göre değişebilir.
İçerdiği sodyum miktarı kaya tuzundan daha fazla değildir. Fakat daha farklı mineralleri bünyesinde barındırabilir.
Şimdi Satın AlKaya tuzu sofra tuzunun işlenmemiş ve kimyasına müdahale edilmemiş hali olarak düşünülebilir.
Doğal kaya tuzu işlenmemiş halde nemli ve kaba bir yapıdadır.
Saf kaya tuzu topaklanmayı önleyici kimyasal maddeler ve ilave iyot gibi katkı maddeleri içermez.
Bir çay kaşığı kaya tuzu, 1 çay kaşığı sofra tuzundan biraz daha az sodyum içerir.
Ancak bunun nedeni kaya tuzunun daha iri taneli olması, dolayısıyla kaşığa daha az tuz sığmasından kaynaklanır.
Şimdi Satın AlKelt Tuzu
Kelt tuzu da bir çeşit deniz tuzudur. Eser miktarda mineral içerir ve sodyum miktarı sofra tuzuna göre biraz daha düşüktür. Ve açık grimsi bir rengi vardır.
Baharatlı ve Tütsülenmiş Tuzlar
Bu gruptaki tuzlar tamamen damak tadına yöneliktir.
Baharatlı tuz, sarımsaklı tuz, kerevizli tuz, soğanlı tuz gibi çeşitli ürünler bu grup içinde yer alan tuzlardır.
Tütsülenmiş tuzlar ise dumansı bir tada sahiptir. Tuzları Tütsüleme için kullanılan ağacın cinsi tuzun tadı üzerinde etkilidir.
Tütsülenmiş tuzlar sofra tuzu ile benzer miktarda sodyum içermektedir.
Sonuç olarak tuz temel ve doğal bir tatlandırıcıdır. Çoğu tuz benzer miktarda sodyum içeriğine sahiptir. Fakat bazıları işlenmiş, bazıları ise doğal yapıdadır.
İlave kimyasallar içermeyen ve doğada kirlenme riski en düşük olan tuzlar sağlık için en ideal olanlardır. Örneğin kaya tuzu, deniz tuzu ve himaye tuzu -aksi belirtilmedikçe- kimyasal ilaveler içermez. Deniz tuzu deniz kirliliğine bağlı olarak istenmeyen mikroplastikleri içeriyor olabilir. Bu tuzun elde edildiği denize bağlı olarak değişir.
İlave iyot içermeyen tuzlar tercih edilecek ise mutlaka vücudunuzun ihtiyaç duyduğu iyotu diğer gıdalar ile almak gerekmektedir. Bu atlanmaması gereken önemli bir konudur.
Örneğin balık, süt ürünleri, yumurta ve deniz yosunu gibi gıdalar iyot zenginidir.
Himalaya tuzu sofra tuzu ile benzer oranda sodyum içeriğine sahiptir. Ev tuzu olarak kullanılabilecek kaliteli bir tercihtir. Rafine edilmemiştir. Ve ilave iyot içermez.
Kaya tuzu akar yapıda değildir. Bunun nedeni topaklanma önleyici kimyasallardan uzak yapısıdır. Sonuç olarak eğer tuzunuz kolayca akıyor ve taneler birbirine hiç yapışmıyorsa bu onun rafine edilmiş olduğunda işarettir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…