Hashimato tiroiditi, otoimmün bir hastalıktır. Bu hastalık, vücudun kendi bağışıklık sistemi tarafından tiroid bezine karşı yapılan saldırı sonucunda tiroid bezi hasarı ve iltihaplanması ile karakterizedir. Hashimoto tiroiditi, genellikle hipotiroidizme (tiroid hormonu yetersizliği) neden olur.
Kesin nedeni bilinmeyen bir hastalıktır. Ancak, genetik yatkınlık, çevresel faktörler (örneğin, sigara içme, yetersiz iyot alımı) ve enfeksiyonlar gibi birkaç faktörün birleşimi hastalığa neden olabilir. Ayrıca, bazı araştırmalar, diğer otoimmün hastalıkların varlığı, yaş ve cinsiyet faktörlerinin de Hashimoto tiroiditi riskini artırdığını göstermektedir.
Genellikle yavaş ilerleyen bir hastalıktır ve başlangıçta hiçbir belirti olmayabilir. Ancak, hastalık ilerledikçe, tiroid bezindeki hasar ve iltihaplanma tiroid hormonu üretimini azaltabilir ve bu da hipotiroidizme yol açabilir. Hashimoto, hipotiroidizm dışında da birçok belirtiye neden olabilir, bunlar arasında yorgunluk, kilo alımı, soğuğa karşı düşük tolerans, depresyon, ciltte kuruluk, saç dökülmesi, kabızlık, adet düzensizlikleri ve kas ağrıları yer alabilir.
Hashimoto tiroiditi olan kişilerin sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmeleri ve bazı besinleri tüketirken dikkatli olmaları önemlidir. Bazı besinler Hashimoto hastalarının belirtilerini kötüleştirebilirken, bazıları ise iyileşmelerine yardımcı olabilir.
İşte Hashimoto hastalarının beslenmeyle ilgili dikkat etmeleri gerekenler:
Hashimoto hastaları için uygun bir beslenme planı belirlemek için doktorlarıyla veya beslenme uzmanlarıyla konuşmaları önerilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çinko oksit, cilt bakımında yaygın olarak kullanılan bir bileşiktir, özellikle cilt tahrişi, pişikler, sivilceler, yanıklar…
Elma sirkesi, sindirimi destekleyen, kan şekerini düzenleyebilen ve bağışıklık sistemine katkı sağlayabilen doğal bir fermantasyon…
Oyster sos (İstiridye sosu), Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan, koyu renkli ve umami açısından zengin…
At kuyruğu otu, silika ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Geleneksel tıpta kemik sağlığı, saç…
Sarı kil, doğal mineraller açısından zengin bir kil türüdür ve cilt bakımında, saç bakımında ve…
Kav mantarı (Fomes fomentarius), halk arasında "ağaç mantarı" veya "çakmak mantarı" olarak da bilinir. Genellikle…