Hava civa otu, yaz aylarında mavi – mor renkli küçük çiçekler açan bir dağ bitkisidir. Bitkinin çiçekleri, yaprakları ve kökü şifa amaçlı kullanılır.
Kök kısımları özellikle kıymetli olan bu bitkinin çayı demlenir, yağı, merhemi ve kremi, tentürü hazırlanır.
Havaciva Kremi Satın AlLatince ismi: Alkanna tinctoria
Ratan Jot, alkanet isimleri ile de bilinir.
Şimdi Satın AlGenellikle sıcak iklimleri seven bir bitkidir. Ege, Akdeniz, Güneydoğu illerinde yaygın yetişir.
Kök kısımları doğal biçimde kırmızı renkli boyar maddedir. Bu parlak kırmızı rengi ile doğal bir gıda boyası ve kozmetik renklendirici görevi de görür.
Kök kısımlar sadece rengi için kullanılmaz. Çok çeşitli sağlık yararları olduğu düşünülür ve geleneksel reçetelerin de olmazsa olmazlarından biridir.
Dikkat!
Günümüzde de özellikle harici olarak kullanımı devam edilen bir bitkidir. Ancak dahili kullanımı doğru dozlama yapılmadığı zamanlarda tehlikeli olabileceği için önerilmemektedir.
Cilt üzerindeki yanık, yara -özellikle yatak yarası-, güneş lekesi, güneş yanığı, varis, egzama, sedef, mantar, kaşıntı ve döküntü gibi şikayetler için kullanılır.
Şimdi Satın AlBu amaçla öncelikle zeytinyağı ve kök kısımlar ile infüze havacıva yağı hazırlanır.
Daha sonra ise bu yağ saf balmumu ile bir araya getirilerek tamamen doğal havacıva kremi elde edilir.
Malzemeler
100 gr kök havacıva
150 ml soğuk sıkım zeytinyağı
80 gr saf balmumu
Elde edilen krem donmadan önce cam kavanozlara aktarılır ve oda sıcaklığında saklanır.
Yara tedavisi için hazırlanan kremin yapımında çakşır kökü, çöreotu, damla sakızı da kullanılabilir. Ya da sade biçimde hazırlanabilir.
Ayrıca evde tereyağ -sadeyağ olur ise daha iyi olur- ile havaciva kökü tozu bir araya getirilerek de cilt uygulamaları yapılabilmektedir.
Öksürük şikayeti içinde bitkinin yaprak ve çiçek kısımları kullanılır. İnatçı öksürükten kurutulmak için bitki çayı olarak demlenerek tüketildiği bilinmektedir.
Havaciva çayının ayrca ishal, ülser, böbrek taşı için de kullanıldığı bilinmektedir.
Havaciva bitkisinin kök kısımlarının dahili kullanımda akciğer toksisitesine ve karaciğer hasarına neden olma ihtimali vardır. Bu nedenle kontrolsüz biçimde kullanımı önerilmez.
Dikkat!
Bitkinin taşıdığı olası riskler sebebi ile dahili değil yalnızca harici olarak kullanımı önerilmektedir.
Cilt kusurlarında, yanık ve yara izlerinde güzel sonuçlar alınabilmektedir.
Havaciva otu hiçbir şekilde hamilelik sırasında ve emziren anneler tarafından tüketilmemelidir, Bu süreçte ciddi yane etkilere neden olabilir.
Web sitemizen doğal havaciva otu kökü satın alabilir, bu kökleri doğal yağ, krem, merhem yapımında kullanabilirsiniz. Ayrıca tamamen doğal malzemeler ile özenle hazırlanan havaciva kremini de listemizde bulabilirsiniz.
Şimdi Satın Al
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…