helikobakter pilori, sindirim sisteminde gelişen ve çoğunlukla mide zarına saldıran zararlı bir tür bakteridir. Toplumda oldukça yaygın bir tür bakteridir. Mide mikrobu olarak da halk arasında bilinir.
Midede oluşan ülser benzeri rahatsızlıklardan sıklıkla bu bakteri sorumludur.
Bakteri, midenin mukoza zarına girer ve mide asitlerini nötralize eder. Bu durumda mide sorunlarına neden olur.
Bu tür bakterinin neden olduğu ve ne yollarda bulaştığı tam olarak bilinememektedir.
Kirli su veya iyi temizlenmemiş gıda ile temas yoluyla yayılabildiği bilinir. Fakat bu tek sebep değildir.
Vücudunda helikobakteri taşıyan her kişide bakteriye bağlı şikayetler görülmeyebilir.
Genellikle şikayetler helikobakteri, ülsere sebep olduktan sonra fark edilmektedir.
Karın ağrısı helikobakter pioriye bağlı yaygın bir belirtidir. Genellikle yemeklerden birkaç saat sonra ya da mide boş olduğunda -örneğin geceleri- daha yaygındır.
Bu tür sürekli ağrılar yaşanıyor ise mutlaka bir doktora gitmek gereklidir.
iştahsızlık ve açıklanamayan kilo kaybı hastalığın belirtileri arasındadır.
Helicobacter pylori kan testi ile net biçimde tespit edilebilmektedir.
Helikobakteri tedavisi esnasında mide suyu salgılanmasını uyaran kahve, siyah çay, gazlı içecekler tüketimi uzmanlaca önerilmez.
Ayrıca mide tahriş etme riski taşıyan aşırı acı gıdalardan da uzak durulması gerekir.
Aşırı yağlı, işlenmiş et ürünleri -salam, sucuk, pastırma gibi- de helikobakteri şikayeti olanlara iyi gelmeyen gıdalar arasındadır.
Bu bakteriden kurtulmak amaçlı uygulanan çeşitli bitkisel temelli kür uygulamaları vardır. Sarımsak kürü bu kürler arasında en yaygın uygulananlardan bir tanesidir.
Kür uygulamasında limon suyu ve sarımsak bir arada kullanılmaktadır.
Yaygın uygulan bir diğer kür de brokoli suyu kürüdür. Toplam 21 gün süre ile uygulanır. Fakat bu 21 gün boyunca arada 3 günlük aralar verilmelidir.
Brokoli haşlanarak brokoli suyu elde edilir. Kür için bu su taze olarak hazırlanmalıdır.
Damla sakızı, patates suyu, aynısefa otu, zeytinyağlı ya da ballı kudret narı, kantaron yağı, kefir ve çörek otu da tedaviye destek sağlayabileceği düşünülen diğer doğal gıdalar arasındadır.
Helicobacter pylori tedavisinde beslenme büyük önem taşır. Sağlıklı bir beslenme düzenini sürdürmek, helicobacter pylori kurtuldum demek için elzemdir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…