Hidrokinon

Hidrokinon Zararları Neler? Yan Etkileri

Hidrokinon (Hydroquinone); cilt aydınlatıcı kremlerde, serumlarda, temizleyicilerde ve nemlendiricilerde bulunur. Melazma, çiller, yaş ve güneş lekeleri ve hatta akne izleri için topikal bir cilt tedavisi olarak sunulur.

 Retin-A gibi diğer akne ürünleriyle birlikte kullanıldığında cilt rengini önemli ölçüde iyileştirmeye yardımcı olabilir. Buna ek olarak, çillerin yanı sıra genellikle yanık veya iltihaplı akne gibi bir yaralanmadan sonra görülen iltihap sonrası hiperpigmentasyonu hafifletmek için de kullanılabilir.

Hidrokinon aydınlatma noktalarında etkili olsa da, sonuçlar hemen görülmez.

Sonuçların çıplak gözle fark edilmesi haftalar veya aylar alabilir. Hastaların, pigment üretimini azaltmak için tedavinin hücresel düzeyde çalıştığını anlamaları gerekmektedir. Dolayısıyla etkilerin ortaya çıkması en az birkaç hafta alır.

Eski cilt döküldükçe ve yeni cilt üretildikçe, pigment miktarı daha az olacak ve bu da daha eşit bir cilt tonuna yol açacaktır.

Hidrokinonun Cilt İçin Faydaları Nelerdir?

  • Koyu lekeleri aydınlatır.
  • Akne izlerini azaltır.
  • Cilt tonunu eşitler.
  • Hızlı emilim sağlar.
  • İnflamasyon sonrası hiperpigmentasyonu tedavi eder.
  • Melazmayı tedavi eder.

Hidrokinon Yan Etkileri Neler? Zararları Neler?

Hidrokinon hakkında bazı şüpheli şeyler duymuş olabilirsiniz; hatta İngiltere, Avrupa ve Japonya’da yasaklanmış bir üründür.

Kötü bir üne sahip olmasına rağmen hidrokinonun tehlikeli olmadığını savunanlar da vardır.

Bununla birlikte, bu kadar güçlü bir şey yan etkiler olmadan gelmez. Tedavi edilen alanların etrafındaki “halo lekeleri” bunlardan biridir.

Kullanım ile amaçlanan leke açılabilir, ancak çevredeki cilt de normal cilde kıyasla daha açık olacaktır ve alan, tedavi edilen noktanın etrafında hafif depigmente bir hale gibi görünecektir.

Hidrokinon yanlış kullanıldığında da yaygın bir risktir. Araştırmalara göre okranonsis, hidrokinon içeren cilt aydınlatıcı kremlerin uzun süre uygulanmasından sonra ortaya çıkabilen bir durumdur.

Ochranosis aslında belirli bir noktayı soldurmak yerine cildin koyulaşmasına neden olabilir. Tedavinizin gücünün ve süresinin güvenli olduğundan emin olmak için Dermatologunuzla hidrokinon kullanımı hakkında konuşmanız önemlidir.

En yaygın yan etkiler tahriş, kızarıklık, batma ve iltihaplanmadır.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

1 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

1 ay önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce