Hiltan Otu

Hiltan Otu Faydaları Neler? Diş Otu Nasıl Kullanılır?

Hiltan otu ya da diğer bir yaygın ismi ile diş otu, kürdan otu; geleneksel olarak vitiligo, sedef hastalığı, böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonları, diyabet, astım için kullanılan bir bitkidir.

Astım, bronşit, öksürük ve boğmaca gibi solunum rahatsızlıkları için geçmişte kullanıldığı da bilinmektedir.

Aynı zamanda bu yabani türün; güçlü antispazmodik (spazm çözücü) etkileri olduğu bilinmektedir.

Kalp kasılmasını azaltmak;  “iyi kolesterolü” (HDL, yüksek yoğunluklu lipoprotein) artırmak ve bakteri, virüs ve mantarlarla savaşmak etkilerine sahiptir.

Diğer adı: Khella, koşni

Latince adı: Ammi majus L., Ammi visnaga Lam.

Hiltan Otu Nasıl Kullanılır?

Bitkinin etken maddesi  khellindir. Khellin, kullanılarak sıvı ilaç yapıldığı bilinmektedir. Birçok reçeteli ilaç khella’dan geliştirilmiştir.

Bitkinin olgun meyveleri ve tohumları ile çay hazırlanarak kullanımı da yaygındır.

Hiltan Otu & Sedef Hastalığı

Araştırmalar, hiltanda bulunan bir kimyasal olan khellinin güneş ışığına maruz kalma ile birlikte ağız yoluyla alınmasının, sedef hastalığı olan kişilerde cilt yaralarının temizlenmesine yardımcı olduğunu göstermektedir.

Diş Otu & Vitiligo Hastalığı

 Vitiligo tedavisinde khellanın etkileri üzerine yapılan araştırmalar çelişkili sonuçlar göstermektedir.

Bazı araştırmalar, khellada bulunan bir kimyasal olan khellinin ağız yoluyla alınmasının veya cilde uygulanmasının, ultraviyole ışık tedavisi ile birlikte kullanıldığında cilt rengini iyileştirdiğini göstermektedir.

Bununla birlikte, diğer araştırmalar, güneş ışığına maruz kalma ile birlikte cilde khellin uygulamanın cilt rengini iyileştirmediğini göstermektedir.

Ayrıca, bazı araştırmalar, khellin tedavisinin, psoralen artı ultraviyole ışık tedavisinin (PUVA) etkilerine benzer şekilde cilt rengini iyileştirmek için daha uzun tedavi süreleri ve daha yüksek ışık dozları gerektirdiğini göstermektedir.

Hiltan Otu Yan Etkileri Neler? Zararları Neler?

Yüksek dozlarda alındığında veya uzun süre kullanıldığında güvenli kabul edilmemektedir.

Uzun süreli ve yüksek dozlu kullanıma bağlı olarak karaciğer sorunları, mide bulantısı, baş dönmesi, kabızlık, iştahsızlık, baş ağrısı, kaşıntı, uyku sorunları ve güneş ışığına karşı cilt hassasiyeti (fotosensitizasyon) gibi yan etkilere neden olabilir.

Rahmin kasılmasına neden olabilecek bir kimyasal olan khellin içerdiği ve düşüklere neden olabileceği için hamilelik sürecinde kullanımı güvenli kabul edilmemektedir.

 

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Psikoloji

Varsayılan Etkisi (Default effect) Nedir? Örnekler

Varsayılan Etki (Default Effect), bireylerin seçim yaparken varsayılan (ön tanımlı) seçeneklere yönelme eğilimidir. Bu fenomen,…

20 saat önce
  • Sağlık

Anzarut – Astragalus Sarcocolla Gum Nedir?

Anzarut, bilimsel adıyla Astragalus Sarcocolla, baklagiller familyasına ait bir bitki türünün zamkıdır. Bu bitki, özellikle…

20 saat önce
  • Beslenme

Hünnaptan Neler Yapılır? Sirke Olur mu?

Hünnap, vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir ve çeşitli tariflerde kullanılabilir. Hem taze hem…

20 saat önce
  • Tarif

Enginar Sirkesi Tarifi

Enginar Sirkesi Tarifi Malzemeler 1 kg taze enginar (taze ve sap kısımları ile birlikte) 1…

20 saat önce
  • Sağlık

Ellerimde Kırmızı Noktalar Çıktı, Neden Olabilir?

Ellerinizde beliren kırmızı noktalar, çeşitli sağlık durumlarının belirtisi olabilir. Bu noktaların nedeni, ciltteki irritasyonlardan enfeksiyonlara,…

2 gün önce
  • Sağlık

Doğal Protein Tozu Karışımı Nedir? İçindekiler

Doğal Protein Tozu Karışımı Nedir? Doğal protein tozu karışımı, genellikle bitkisel veya hayvansal kaynaklı gıdalardan…

2 gün önce