Hiltan Otu

Hiltan Otu Faydaları Neler? Diş Otu Nasıl Kullanılır?

Hiltan otu ya da diğer bir yaygın ismi ile diş otu, kürdan otu; geleneksel olarak vitiligo, sedef hastalığı, böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonları, diyabet, astım için kullanılan bir bitkidir.

Astım, bronşit, öksürük ve boğmaca gibi solunum rahatsızlıkları için geçmişte kullanıldığı da bilinmektedir.

Aynı zamanda bu yabani türün; güçlü antispazmodik (spazm çözücü) etkileri olduğu bilinmektedir.

Kalp kasılmasını azaltmak;  “iyi kolesterolü” (HDL, yüksek yoğunluklu lipoprotein) artırmak ve bakteri, virüs ve mantarlarla savaşmak etkilerine sahiptir.

Diğer adı: Khella, koşni

Latince adı: Ammi majus L., Ammi visnaga Lam.

Hiltan Otu Nasıl Kullanılır?

Bitkinin etken maddesi  khellindir. Khellin, kullanılarak sıvı ilaç yapıldığı bilinmektedir. Birçok reçeteli ilaç khella’dan geliştirilmiştir.

Bitkinin olgun meyveleri ve tohumları ile çay hazırlanarak kullanımı da yaygındır.

Hiltan Otu & Sedef Hastalığı

Araştırmalar, hiltanda bulunan bir kimyasal olan khellinin güneş ışığına maruz kalma ile birlikte ağız yoluyla alınmasının, sedef hastalığı olan kişilerde cilt yaralarının temizlenmesine yardımcı olduğunu göstermektedir.

Diş Otu & Vitiligo Hastalığı

 Vitiligo tedavisinde khellanın etkileri üzerine yapılan araştırmalar çelişkili sonuçlar göstermektedir.

Bazı araştırmalar, khellada bulunan bir kimyasal olan khellinin ağız yoluyla alınmasının veya cilde uygulanmasının, ultraviyole ışık tedavisi ile birlikte kullanıldığında cilt rengini iyileştirdiğini göstermektedir.

Bununla birlikte, diğer araştırmalar, güneş ışığına maruz kalma ile birlikte cilde khellin uygulamanın cilt rengini iyileştirmediğini göstermektedir.

Ayrıca, bazı araştırmalar, khellin tedavisinin, psoralen artı ultraviyole ışık tedavisinin (PUVA) etkilerine benzer şekilde cilt rengini iyileştirmek için daha uzun tedavi süreleri ve daha yüksek ışık dozları gerektirdiğini göstermektedir.

Hiltan Otu Yan Etkileri Neler? Zararları Neler?

Yüksek dozlarda alındığında veya uzun süre kullanıldığında güvenli kabul edilmemektedir.

Uzun süreli ve yüksek dozlu kullanıma bağlı olarak karaciğer sorunları, mide bulantısı, baş dönmesi, kabızlık, iştahsızlık, baş ağrısı, kaşıntı, uyku sorunları ve güneş ışığına karşı cilt hassasiyeti (fotosensitizasyon) gibi yan etkilere neden olabilir.

Rahmin kasılmasına neden olabilecek bir kimyasal olan khellin içerdiği ve düşüklere neden olabileceği için hamilelik sürecinde kullanımı güvenli kabul edilmemektedir.

 

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Beslenme

Sahte Zeytinyağı İçinde Ne Var?

Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…

18 saat önce
  • Sağlık

Ruj Sağlığa Zararlı mı?

Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…

4 gün önce
  • Sağlık

Lip Balm Bağımlılık Yapar mı?

Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…

4 gün önce
  • Sağlık

Brassaiopsis Glomerulata Nedir? Faydaları

Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…

5 gün önce
  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

2 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

2 ay önce