Hint Sümbülü Yağı (Spikenard); Antik çağın en değerli yağlarından biri olarak kabul edilir. Hindistan’dan Avrupa’ya kadar geniş bir bölgede parfüm, ilaç ve dini bağlamlarda kullanılmıştır.
İncil’de, Bethany’li Meryem’in bu yağı satın almak ve son akşam yemeğinden önce İsa’nın ayaklarını meshetmek için bir yıllık maaşını harcadığı zamandan bahsedilir.
Spikenard yağı olarak da bilinen yağ; uykusuzluk, stres, sindirim sorunları, zayıf bağışıklık sistemi ve enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılmıştır.
Ayurveda tıbbında uyku bozukluğu ve depresyondan kronik yorgunluk sendromuna kadar bir dizi sağlık durumu için kullanılır.
Eski şifacılar, bu bitkinin yaygın sağlık sorunlarını güvenli ve etkili bir şekilde iyileştirmek için kullanılacağını düşünmekteydi.
Diğer adı: Nard, nardin ve misk otu
Latince adı: Nardostachys jatamansi
Bitki Valerian ailesinin çiçekli bir üyesidir. Yaklaşık bir metre boyuna kadar büyür ve pembe, çan şeklinde çiçekler açar.
Bitkinin rizom adı verilen gövdesi ezilir ve damıtılarak yoğun aroma ve kehribar rengi esansiyel bir yağ elde edilir.
Yosun kokusuna benzediği söylenen ağır, tatlı, odunsu ve baharatlı bir kokusu vardır. Bu yağ sığla , sardunya , paçuli , lavanta , güve otu ve mür yağlarının esansiyel yağlarıyla bir arada uyumludur.
Spikenard esansiyel yağı, bu bitkiden elde edilen reçinenin buharla damıtılmasıyla çıkarılır.
Başlıca bileşenleri arasında aristolen, calaren, clalarenol, kumarin, dihidroazulenler, jatamanshinic asit, nardol, nardostachone, valerianol, valeranal ve valeranone bulunur.
Araştırmalara göre, bitkinin kök kısımlarından elde edilen esansiyel yağ, mantarlar için toksik aktivite, anti mikrobiyal, anti fungal, hipotansif, anti aritmik ve anti konvülsan aktivite göstermektedir.
Yüzde 50 etanol ile ekstrakte edilen rizomlar hepatoprotektif, hipolipidemik ve anti aritmik aktivite gösterir.
Bu faydalı bitkinin toz haline getirilmiş gövdesi ayrıca rahmi temizlemek, kısırlığa yardımcı olmak ve adet bozukluklarını tedavi etmek için dahili olarak kullanılır.
Bitkinin kök kısımları ile bu çay hazırlanır. Kökler kaynar suya eklenir ve daha iyi sonuçlar için yaklaşık beş dakika veya daha uzun süre demlenmesine izin verilir.
Süzülür ve sıcak veya soğuk olara tüketilir.
Her 3-4 günde bir yeni çay hazırlamak en iyisidir çünkü demlenen bitki bir süre sonra sağlığa olan faydalarını kaybeder.
Spikenard çayı, anti enflamatuar özelliklere sahip olduğu ve vücuttaki bakterileri, enfeksiyonları veya mantarları öldürdüğü için sağlık için faydalı kabul edilir.
Ayrıca kan basıncını düşürmeye, zihni rahatlatmaya ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…