Hırisi ya da herise; etin aroması ve dövme buğdayın doyurucu özelliğiyle hem lezzetli hem de besleyici bir seçenektir. Keşkek benzeri bir kıvamdadır. Ancak bazı yörelerde daha sulu olarak sa hazırlanır; bu hali ile hırisi çorbası adını alır. Bu özel ve zahmetli tarif sıklıkla özel günlerde, bayramlarda el birliği ile hazırlanır ve dağıtılır.
Malzemeler:
Adımlar:
Adım 1: İlk olarak, kemikli eti temizleyin ve yıkayın. Tencereye yerleştirin ve üzerini örtecek kadar su ekleyin. Etlerin suyun içinde yumuşayıncaya kadar haşlanmasını sağlayın. Kemikli et kullanmanız, yemeğin lezzetini daha da artıracaktır.
Adım 2: Etler haşlandıktan sonra, kemikleri sudan çıkarın. Ardından dövme buğdayı iyice yıkayın ve haşlanmış etlerin bulunduğu tencereye ekleyin. Orta ateşte buğdaylar pişene kadar karıştırarak pişirmeye başlayın. Karıştırma işlemi, hırisinin kıvamını ve lezzetini artırmak için oldukça önemlidir. Buğdaylar lapa kıvamına gelene kadar pişirin.
Adım 3: Hırisi, buğdaylar lapa oluncaya kadar pişirildikten sonra, tuz, kimyon ve karabiber gibi baharatlarla lezzetlendirin. İsteğe bağlı olarak toz biber de ekleyebilirsiniz. Bu baharatlar, yemeğin karakteristik Hatay lezzetini oluşturmada önemli rol oynar.
Adım 4: Yemeğinizi lezzetlendirmek ve daha da doyurucu hale getirmek için son adımda kuyruk yağını ekleyin. Kuyruk yağının lezzeti yemeğe ayrı bir boyut kazandıracaktır. Eğer kuyruk yağı bulamazsanız, sıvı yağ kullanabilirsiniz, ancak kuyruk yağı tercih edilen ve geleneksel lezzeti sağlayan bir malzemedir.
Adım 5: Hırisi, kıvamını aldıktan ve lezzetlendirildikten sonra servise hazırdır. Sıcak olarak servis yapabilir ve üzerini maydanoz veya taze nane yapraklarıyla süsleyebilirsiniz.
Afiyet Olsun!
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Hızlı tempolu dünyamızda dinlenme ve rahatlama anları bulmak zor olabilir. Uyku Olmadan Derin Dinlenme (NSDR),…
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…