Histamin Diyeti Nedir?
Histamin, tipik olarak alerjiyle ilişkili bir kimyasaldır.
Ancak işlevi bununla sınırlı değildir. Histamin vücut beyin iletişiminde, mide asidi salınımını tetiklemede ve kan basıncını düşürmek için kan damarlarını genişletmede görev alır.
Histamine vücut tarafından ihtiyaç duyulur. Bu ihtiyaç özellikle yaralanma ya da arı sokması gibi akut durumlarda önem kazanır.
Histamin doğal biçimde vücutta bulunur.
Vücutta histamin seviyeleri çok yükseldiğinde ya da vücut onu doğru biçimde işleyemediğinde ise problemler baş gösterir.
Sorunlar sıklıkla kaşıntı, hapşırma, baş ağrısı, gözde kızarıklık, eklem ağrıları, irritabl bağırsak sendromu ve mide bulantısı gibi alerji benzeri şikayetlerle görünür olur.
Histamin aktivitesini bloke etmek ve semptomları hafifletmek için antihistaminik ilaçların ve takviyelerin kullanımı yaygındır.
Ancak ne yazık ki, histamin intoleransı olarak adlandırılan durumun tam tanısını koymak oldukça güçtür. Bu durumu tespit eden kesin bir tanı testi yoktur.
Mast hücrelerimiz belirli tetikleyicilere yanıt olarak histamin salgılamaktadır.
Yediğimiz gıdalardan da vücudumuza bir miktar histamin sağlanmaktadır.
Vücuda alınan histaminde sürdürdüğümüz diyet önemli bir role sahiptir.
Çünkü bazı yiyeceK ve içecekler histamin içeriğine sahiptir. ve bazıları da histamin salınımını teşvik edicidir. Bazıları ise her ikisini birden yapabilir.
Vücut, belirli enzimleri kullanarak histamini parçalama gücüne sahiptir.
Bundan sorumlu olan enzimin ne kadar etkili olduğu ise genetiğimize, beslenmemize ve bağırsak sağlığımıza bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Histamin intoleransı, diğer alerji veya hassasiyetlerden birçok açıdan farklıdır.
Histamin intoleransını değerlendirmede ve kişisel eşiğinizi anlamada en faydalı yöntemlerden bir tanesi düşük histamin diyeti uygulamaktır.
Bir günlük, sorunlu yiyecekleri belirlemenize ve uyarlanması gerekebilecek hazırlama ve pişirme yöntemlerini belirlemenize yardımcı olur.
İlk etapta semptomları azaltmayı amaçlarken alkol, süt ve fermente gıdaların tüketimini sınırlamak ilk akla gelendir.
Çünkü bu gıdalar histamin içerir ve bazıları histamin salınımını arttırıcı etkiye sahiptir.
Diğer bir çok gıda da histamini işlemekten sorumlu DAO enziminin aktivitesini bloke edebilir. Bu tür gıdalar da sıkça diyetin dışında tutulur.
Histamin salınımını destekleyen ve histamin serbestleştiricileri olarak bilinen diğer gıdalar ise şöyle sıralanabilir:
Bazı besinler ise bunların aksine vücutta histamin oluşumunu engelleyen doğal antihistaminikler gibi davranmaktadır.
C ve D vitaminleri, B grubu vitaminleri, bakır, çinko, manganez kuersetin ve kurkumin bu gruba dahildir.
Doğal antihistaminikler gibi davranan bazı gıdalar şöyle sıralanabilir:
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…