Hıyarşembe, hıyar şembi, hıyar çemberi ya da hıyar çemberi sıra dışı görüntüsü ile ilgili çeken bir ağaçtır. Ağacın sarı çiçekleri ve ilginç görünümlü meyveleri vardır. Bu meyveler yenilebilir özelliktedir.
Geleneksel tıpta, ayurverda tıbbında yaygın kullanılır. Ayurveda tıbbında “Amaltas” ismi ile bilinir. İngilizce ismi ise “golden shower” olarak bilinir.
Latince ismi: Cassia Fistula
Hint hıyarı ya da Hint keçiboynuzu olarak da adından söz edilir.
Meyveler antioksidan ve anti enflamatuar aktivitesi nedeniyle insülin salgılanmasını arttırdığı için kan şekeri düzeylerini yönetmede faydalı olabilileceği düşünülür.
Vücut metabolizmasını iyileştirdiği için kilo yönetimine de yardımcı olabilir.
Hıyarşembe ayrıca diüretik aktivitesi nedeniyle idrar söktürücü özelliktedir.
Ateş düşürücü ve öksürük giderici etkisi ile de kullanılır.
Ayurvedik uygulamalarda sıklıkla meyveler önceden püre haline getirilir, kullanım esnasında ise bu ezme ılık suyla birlikte tüketilir. Bu biçimde müshil özelliği nedeniyle kabızlığı yönetmeye yardımcı olabilir.
Ayrıca yaprak kısımları da ezme yapılır. Bu ezme, bal veya süt ile birlikte ağrı ve iltihaptan kurtulmak için kullanılır.
Yara iyileşmesini desteklemek ve cilt enfeksiyonlarını yönetmek için yaprak macunu harici olarak uygulanır.
Ayurveda’ya göre Amalta’nın aşırı alımı, öksürük ve soğuk algınlığı gibi durumlara neden olabilir. İshali tetikleyebilir.
Yaprakları ve meyvelerin aksine bitkinin tohumları zehirlidir ve tüketilmez.
Büzücü özelliğinden dolayı ciltte kullanılır. Gözenekleri sıkılaştırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca ciltteki fazla yağı da uzaklaştırır. Bu da sivilceleri önlemeye yardımcı olur.
Cilt uygulamalarında hassas ciltlerde yaprak kabuğu ve meyve özü macununu bal, yağ veya herhangi bir nemlendirici kremle birlikte uygulanır.
Meyve ve yapraklar genellikle püre kıvamına getirilerek kulanılır. 1 – 2 çay kaşığı hıyarşembe meyvesi kabızlık için 1 bardak ılık suya eklenir ve yemekten sonra içilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…