İkşut otu, Cin saçı otu ya da diğer bir ismi ile küsküt doğada kendiliğinden yetişen parazit cinsi bir bitkidir. Bitki çeşitli coğrafya ve bölgelerde başka isimlerle tanınsa da en yaygın biçimde Mardin ilimizde tanınır ve kullanılır.
Bitkinin en öne çıkan özelliği karaciğer dostu yapısıdır. Bölgede sarılık için geleneksel bir tedavi olarak uygulandığı bilinmektedir.
Şimdi Satın AlLatince ismi: Cuscuta spp.
İkşut otu diğer adı: Küsküt, kşut
Mardin ve civarında bitki genellikle soğuk demleme yöntemi ile 1 gece suda bekletildikten sonra kullanılmaktadır. 1 gece ılık su ile ağzı kapalı bir kapta demlenen bitki, ertesi gün içilmektedir.
Bitki esasen yalnızca ülkemize de özgü değildir. Çin küskütü olarak bilinen bitki de Mardin küskütü ile aynı türde, benzer yapıda bir bitkidir.
Çin küskütü daha çok cinsel sağlık üzerindeki olumlu etkileri için tercih edilir. Libido yükseltici ve cinsel güç arttırıcı etkileri ile özellikle erkekler tarafından kullanılmaktadır. Sperm sayısı, sperm hareketliliği ve sperm kalitesini arttırabileceği düşünülmektedir.
Çin küskütü ile hazırlanan takviye formlu ürünlerde piyasada popülerdir.
Bitki geleneksel biçimde en çok sarılık ve karaciğer sağlığı için tercih edilse de faydaları ve kullanımı bununla sınırlı değildir.
Bitkinin ödem atıcı, sindirimi destekleyici, kabızlık önleyici, idrar söktürücü etkileri olduğu da bilinmektedir.
Görüntüsü ile ince bir sarmaşığı andıran küsküt, kurutulmuş biçimde kullanılır. Kuru bitki çay olarak demlenebilir. Bitki için soğuk demleme de tercih edilebilir.
Sıcak demleme için 1 çay kaşığı kuru bitki 1 fincana denk gelecek şekilde hazırlanabilir. Ve süzüldükten sonra ılık olarak tüketilebilir. Sıcak demleme de kaynatmaya gerek yoktur. Kaynama noktasına tam ulaşmamış su bitkinin üzerine dökülerek hazırlanmalıdır.
Soğuk demlemede kullanılan bitki miktarı arttırılabilir.
Şimdi Satın AlEvet bitki tam parazit bir bitkidir. Klorofilsizdir. Ve yaşamını başka bir bitkiye sarınarak onun üzerinde geçirir. Su ve besin ihtiyacını üzerine sarıldığı bu bitkiden sağlar.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Elma sirkesi, sindirimi destekleyen, kan şekerini düzenleyebilen ve bağışıklık sistemine katkı sağlayabilen doğal bir fermantasyon…
Oyster sos (İstiridye sosu), Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan, koyu renkli ve umami açısından zengin…
At kuyruğu otu, silika ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Geleneksel tıpta kemik sağlığı, saç…
Sarı kil, doğal mineraller açısından zengin bir kil türüdür ve cilt bakımında, saç bakımında ve…
Kav mantarı (Fomes fomentarius), halk arasında "ağaç mantarı" veya "çakmak mantarı" olarak da bilinir. Genellikle…
Çemen otu (Trigonella foenum-graecum), mutfaklarda baharat olarak kullanıldığı gibi, geleneksel tıpta da birçok sağlık sorununa…