İleri dönüşüm en basit biçimi ile artık gözden çıkardığımız, atmaya karar verdiğimiz eşyaları çöpe atmak yerine başka bir biçimde değerlendirmek olarak düşünülebilir.
Bu kavram üzerine biraz daha detaylı düşünmek istersek ise konunun biraz daha karmaşık olduğu anlaşılabilir.
İleri dönüşüm, israfı azaltmak için eşyaları eşit veya daha fazla kullanım veya değere sahip bir şeye dönüştürmeyi içerir.
“Bu geri dönüşümle aynı şey değil mi?” diye düşünebiliriz. Ama ikisi kesinlikle farklıdır.
Geri dönüşüm’ ve ‘ileri dönüşüm’ terimleri bazen birbirinin yerine kullanılır. Ancak iki süreç aslında ilgisizdir ve birbirinden çok farklıdır.
İleri dönüşüm geri dönüşümden basit bir biçimde ayrışır: Örneğin geri dönüşümde kullanılmış bir plastik kutu çeşitli aşamalardan geçirilir ve daha düşük nitelikli bir plastiğe evrilir.
Ancak ileri dönüşümde söz konusu madde niteliğini korur ya da daha da değerlenir.
Geri dönüşüm endüstriyel aşamaları içerir. İleri dönüşümde ise çoğu zaman bu aşamalar yoktur.
Upcycling sırasında orijinal form korunur ve nesne tanınabilir. Ama artık tamamen farklı bir amaçla kullanılmaktadır.
Bir dolabı veya şifonyeri zımparalama, boyama ve kulplarını değiştirme bile hızlı ve başarılı bir ileri dönüşüm örneği olarak düşünülebilir.
Ancak ileri dönüşüm, yalnızca nesnelerin kendilerinin daha iyi versiyonlarına dönüştürülmesi de değildir. Genellikle nesneler tamamen farklı bir işlev için yeniden tasarlanır.
Örneğin basit plastik bir şişe her türlü farklı şeye dönüştürülebilir. Bir yüz siperliği, bir bitki saksısı, bir sulama kabı, ve bir kuş yemliği sadece akla gelen birkaç fikirdir.
Bir malzeme ya da eşya artık herhangi bir amaca hizmet edemez hale geldiğinde onu ileri dönüştürmek, çöpe göndermekten çok daha çevre dostu ve akıllıcadır.
Sonuç olarak ileri dönüşümün tek sınırı hayal gücünüz ve becerilerinizdir. Ancak, becerileriniz üzerinde bir şeyler hayal ediyorsanız bile onu deneyebilir, yeni bir beceri edinebilir ya da yardım isteyebilirsiniz!
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…