Isırgan Gübresi Nasıl Yapılır? Hangi Bitkilerde Kullanılır?
Isırgan otu; civanperçemi, hodan, bakla, karakafes, karahindiba, madenci marulu ve kuş otu da dahil olmak üzere “dinamik akümülatörler” olarak adlandırılan özel bir bitki grubuna aittir.
Bu “dinamik akümülatörler“, besinleri ve mineralleri topraktan kolayca alır ve daha sonra bunları biyolojik olarak kullanılabilirliği yüksek formlarda ve konsantrasyonlarda yapraklarında depolar. Bu, ısırganları (ve diğer tüm dinamik toplayıcıları) botanik çaylara, ev yapımı gübrelere, malçlamaya veya kompost yığınına besin açısından zengin mükemmel bir katkı yapar.
Bilimsel araştırmalar, taze ısırgan otu yapraklarının yüksek konsantrasyonlarda A, C, D, E, F, K, P vitaminleri ve vitamin B kompleksleri ile kalsiyum, selenyum, çinko, demir gibi çok miktarda mineral içerdiğini göstermektedir.
Yapraklı bir yeşil olan ısırgan otu, tümü bitki sağlığını destekleyen ve büyümeyi teşvik eden nitrojen, klorofil ve bitki polifenolleri açısından da zengindir. Özellikle bitki polifenolleri güçlü antioksidanlardır, kanserle savaşır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bitkiler, insanlarda olduğu gibi artrit veya kansere yakalanmasa da, bitkilerin de bir bağışıklık sistemi vardır ve hastalanabilirler! Bu nedenle, ısırganı insan sağlığı için harika yapan aynı bileşikler, bitkilere aynı faydaların çoğunu sağlar.
Örneğin, ısırgan otu gübresi ile tedavi edilen bitkiler, ısırgan otunun anti-bakteriyel ve anti-fungal özelliklerinden dolayı bazı hastalıklara karşı daha az hassastır. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip bitkiler ayrıca zararlılardan veya kuraklık, sıcak veya diğer olumsuz koşullar gibi stresten daha az olumsuz etkilenir.
Malzemeler
Hazırlanışı
Meyve ağaçları ve çalı tipi bitkiler, güller, tek yıllıklar ve çok yıllık çiçekli bitkiler gibi beslenme talebi yüksek olan bitkilerde bu gübre işe yarar. Domates, pırasa, lahana, salatalık ve kabakta işe yarar.
Ancak fasülye, bezelye, soğan, patates ve kök sebzeler için ısırgan gübresi uygun değildir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Doğal yağlar cilt bakımında altın çağını yaşıyor. Ancak her doğal yağ, her cilt tipi için…
Çinko oksit, cilt bakımında yaygın olarak kullanılan bir bileşiktir, özellikle cilt tahrişi, pişikler, sivilceler, yanıklar…
Elma sirkesi, sindirimi destekleyen, kan şekerini düzenleyebilen ve bağışıklık sistemine katkı sağlayabilen doğal bir fermantasyon…
Oyster sos (İstiridye sosu), Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan, koyu renkli ve umami açısından zengin…
At kuyruğu otu, silika ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Geleneksel tıpta kemik sağlığı, saç…
Sarı kil, doğal mineraller açısından zengin bir kil türüdür ve cilt bakımında, saç bakımında ve…